Google Phantom V Güncellemesi web sitelerini nasıl etkiledi

Date:

Son birkaç hafta web site trafiklerinde dalgalanmalar oldu, sıralamalarda biraz zorlu geçti (Geçen haftanın sonuna doğru ise tavan yaptı). Bu konuda suçlunun, Google’ın ‘Mobile-first’ dizininin piyasaya çıkışı olduğuna dair bir çok spekülasyon yapıldı. Yaygın olan bir teoriye göre, mobil tasarımlarda interstitial reklamları kullanan sayfaların SEO sıralamasını düşürüldüğü iddia ediliyor. Bununla birlikte bu durumdan en çok etkilenen sayfalara göz attığımızda Google Phantom 5 güncellemesini görüyoruz.

Peki bizi Phantom’dan şüphelendirecek şey nedir? Kolay : Etkilenen sitelerin bir çoğu daha önceki Phantom Güncellemeleri analizlerinden bildiğimiz siteler. Bu güncellemelerin tipik özellikleri uzun süreli çalkantılar, endüstriyel boyutta büyük çapta kayıplar yaşanmaması ve bir çok sitede yaşanan iniş-çıkış şeklinde bir Görünürlük oranı. Üstelik, tekrar tekrar.  Bu iniş ve çıkışlar doğal olarak bir çoklarınızın şu soruyu sormasına neden oluyor : Google gerçekten ne yapmak istiyor?

Google Phantom Güncellemeleri  – Şimdiye kadarki hikaye

Phantom Güncellemelerini (hiç biri Google tarafından resmi olarak doğrulanmadı) ve tekrarlarını daha önce bu başlık altında geniş olarak bir araya getirmiştik. Konuya hakim olmak isteyenler için kısa bir genel bakışı aşağıda bulabilirsiniz :

Phantom I (Mayıs 2013)
Phantom II (Mayıs / Haziran 2015)
Phantım  (Kasım 2015)
Phantom IV (Haziran/Temmuz 2016)
Anlam ifade ediyor mu? Orijinalinde aynı zamanda ‘Kalite Güncellemeleri’ olarak tanımlanan bu güncellemeler 6 aylık düzenli etkinlikler olarak görünüyor. Hem kazananların hem de kaybedenlerin arasında her altı ayda bir tanıdık yüzleri görmek enteresan tabii fakat hiç biri sürekli bir çıkış ya da iniş yörüngesinde değiller. Yalnızca yukarı zıplayıp, tekrar aşağı düşüyorlar.

Peki Google’ın bu halleri, önceki yanlışları düzeltiyor mu? Bu yo-yo etkisi gösteriyor ki arama motoru, güncellemelerin fiili etkilerinden pek memnun kalmıyor. Bu düzeltmelerin darbelerine maruz kalan siteler, bazen felaket derecede ‘Görünürlük’ düşüşlerinden muzdarip kalıyorlar (en azından belirli bir süre için).

SEO Görünürlüğü ve Trafik – Gerçek darbe, etkilenen anahtar kelimelere bağlı

Diğer yandan birkaç webmaster dalgalanmaların etkilenen siteler ve/ya da sıralama üzerinde gerçekleştiğini, bunun da sayfaların trafiğiyle ilgisi olmadığını belirttiler. Bunun anlamı şu ki; güncelleme sitenin genel SEO görünürlüğünde önemli bir değişime sebep olsa bile, trafiği ilgilendiren taraf üzerinde Phantom’un bir etkisi bulunmuyor (ya da göz ardı edilebilir bir etki söz konusu olabilir).

Tabii bu sayfanın trafiği nereden aldığına bağlı. Phantom kesinlikle öncelik olarak yüksek hacimli küçük başlık ve marka anahtar kelimelerine odaklanır.

Phantom neyin peşinde ?

Şimdiye kadar (ve bu son güncellemeyle birlikte) Phantom’un odaklandığı şeyi tam olarak tespit etmek mümkün olmadı. Ancak, geri döneceği belli olan bu filtreyi birkaç tipik özelliğinden tanıyabiliriz. Bunlar sayfa değerlendirmesinde ‘Yumuşak etkenler’ olarak düşünülebilir. Zaten bu sebeple Google tarafından bile tanımlanmaları çok zordur.

En önemli tekrarlanan gözlemlerin kısa bir özeti

  1. Online içeriğin kalitesine odaklanma (karmaşık bir değerlendirme işlemi gerektirir)
  2. Sitenin tümüne yönelik olmayan, URL-tabanlı bir güncelleme (bireysel sayfaları ve/ya da klasörleri etkiler)
  3. İşleme konması sıklıkla birkaç hafta sürer
  4. Yüksek trafikli büyük siteler sıklıkla kazananlar ve kaybedenler arasında olurlar
  5. Siteler genellikle bir çok farklı güncellemeden etkilenirler (fakat bazen kazanan, bazen de kaybeden olarak)
  6. Kazanım ya da kayıplar sıklıkla marka veya kısa başlık anahtar kelimeleriyle ilişkilidir
  7. Kullanıcı sinyalleri de değerlendirmede bir rol oynuyor (google’a yapılan şikayetler gibi)

Google Phantom 5 Güncellemesi : Kazananlar ve kaybedenler

Son Phantom değişikliklerinden bariz oranda etkilenen birkaç sayfaya göz atalım. Aslında önceki Phantom Güncellemelerinden ‘tanıdık yüzler’e bakıyor olacağız.

Kaybedenler açısından meseleyi ele alacak olursak; Geçtiğimiz haftalarda bazı yerlerde ‘Görünürlük oranı’nın arttığı birkaç durum görüyoruz. Bu, Google’ın test çalışmaları yaptığına delalet ediyor olabilir.

Newyorker.com (Phantom 2 mağduru)

Newyorker.com Phantom 2 mağduru

foursquare.com (Phantom 2 mağduru)

foursquare.com Phantom 2 mağduru

rollingstone.com (PHantom 2 mağduru, Phantom 3 mağduru)

rollingstone.com PHantom 2 mağduru, Phantom 3 mağduru

theatlantic.com (Phantom 2’nin kazandırdığı)

theatlantic.com Phantom 2’nin kazandırdığı
Google Phantom V güncellemesinden kazanan ve kaybedenler

Cookinglight.com Phantom 5 kazananı

Cookinglight.com Phantom 5 kazananı

businessdictionary.com (Phantom 3’ün kazandırdırdığı)

businessdictionary.com Phantom 3’ün kazandırdırdığı

encylopedia.com (Phantom 4 mağduru)

encylopedia.com Phantom 4 mağduru

myrecipes.com (Phantom 4 mağduru)

myrecipes.com Phantom 4 mağduru

Özellikle bu son örnekte Phantom, son birkaç yıl içerisinde alan adının SEO görünürlüğü üzerinde tam bir yükselişe sebep olmasını sağlamış. Kaybeden Kazanan Kaybeden ve şimdi yine Kazanan

Açık olan bir diğer şey şu : Daha önce birkaç hafta boyunca uygulanan Phantom günellemelerine oranla Phantom V’in sebep olduğu sıçramalar geçen hafta ile doğrudan kıyaslandığında özellikle göze çarpıyor. Gelecek haftalarda başka etkileri olup olmayacağını görmek için beklemek zorundayız.

Daha önce Phantom’dan etkilenmeyen bazı siteler üzerindeki etkiler

Phantom V yalnızca zenginler kulübü değil. Bazı siteler  var ki önceki Phantom güncellemelerinden etkilenmedikleri halde SEO Görünürlüklerinde büyük oranda yükseliş ya da düşüşler yaşadılar. Örneğin bazı e-ticaret sayfaları ‘Görünürlükte’ düşüş/durağanlıklar yaşadılar. Yine de bu, büyük oranda marka ve kısa başlık anahtar kelimeleri üzerindeki darbenin bir yan etkisi olabilir. Phantom’un özel olarak e-ticaret sitelerini hedeflemediği için olabilir. Genel bir değerlendirme yaparsak; bu haftanın kazananları listesi daha önceki güncellemelerden bilinen bir seçme gibi görünüyor.

Phantom 5 kazananlar

Kaybedenler arasında yer alan Reddit.com, Görünürlükte yüzde yirmibeş oranında büyük bir düşüş yaşadı. Reddit.com aynı zamanda mobile SEO görünürlük oranında (yeşil renk) son düşüş öncesindeki haftalarda belirginleşen beklenmedik bir artışı da gördü. Bununla birlikte bu aşamada ‘Mobile-First’ ile bir bağlantı kurmak doğru olmaz. Kaldı ki bunun için çok erken. Bu hatlar boyunca gözlemlenen geniş anlamda bir yükseliş de söz konusu değil. Reddit’in yaşadığı daha çok, sayfanın mobil versiyonunda meydana gelen teknik problemlerden kaynaklanıyor olabilir.

Reddit Phantom 5 kaybedeni

Özet : Google marka isimlerini ve kısa başlık anahtar kelimelerine zirve yaptırıyor

Google marka ve kısa başlık anahtar kelimelerine bakarken büyük sayfaların uygunluğunun değerlendirilmesinde ciddi bir zorluk çekiyor gibi görünüyor. Kalite ölçümünde kullanılan parametreler düzenli aralıklarla düzenleniyor gibi görünüyor. Yani, etkilenen sitelerin SEO Görünürlükleri ciddi dalgalanmalara gebe. Eğer parametre değişimi sitelerin kendileri ve trafiğiyle ilgili anahtar kelimeleri etkiliyorsa, bu siteler durumdan pek memnun kalmayacaklar. Diğer yandan kendi markalarının yanında diğer marka adları için de sıralamaya tabi olmak, durumdan etkilenen bir çok firma için anlaşılması güç bir şey. Bu daha yüksek SEO Görünürlük ortalaması sağlayabilir fakat ilgili bir trafik oluşturması ihtimali pek olası değil. Belki de Google’ın çözmeye çalıştığı muamma da bu.

Şimdi webmaster ve seo uzmanları, bu hız treni macerasının sonraki parçasını gözlemeye koyuldu. Yakın bir tarihte sona erecek mi acaba? Bunu sadece Phantom biliyor!

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...