Google Street View Arabaları artık iklim değişikliği ile mücadeleye ortak

Date:

Google Street View ortaklığı metan gazıyla savaşacak

Google, hava kalitesini ölçme projesinde Street View araçlarını donatmak için Çevre Savunması Fonu ile bir ortaklık kurdu. Sistem 11 il için metan gazı haritalarının oluşturulmasına olanak sağlayarak, 5.500’den fazla sızıntıyı açığa çıkardı.Doğal gaz, kömür benzeri diğer fosil yakıtlara kıyasla daha yakıcı özelliğe sahip olabilir. Ancak sızıntı yaptığı tespit edilen metan, risklerini hafifletebildiğimiz diğer yakıtlara nazaran oldukça daha ciddi durumlara sebep olabilir. Google Street View ortaklığı metan gazıyla savaşacak.

Methane leaks in Boston. Image source: EDF
Street View ile 11 ilde tespit edilmiş metan haritası

Çevre Savunma Fonu’na (EDF) göre, “… doğalgazın üretimi, dağıtımı ve kullanımı sırasında ortaya çıkan kaçak metan sızıntısı, doğalgazın yerini aldığında elde ettiğimiz sera gazı faydalarının çoğunu elimine etme potansiyeline sahiptir”. Yani bir diğer deyişle fosil yakıtın doğaya zararlarını doğalgazla kapatmaya çalışırken metan gelip bütün işleri berbat eder.

2012 yılında EDF ile Google arasında yapılan ortaklık ile birlikte denemeler yapılmaya başlandığından beri, 5.500’den fazla kaçak ortaya çıkarıldı. Google’ın Street View araç filosunu düşük maliyetli bir dizi sensörle donatmasıyla EDF, 11 ilde metan sızdırma haritalarının tespiti için yeterli veriye ulaştı.google street view ile ilgili görsel sonucu

EDF “metan, insan yapımı iklim değişikliğinin başlıca katkısını oluşturan karbondioksitten (CO2) 100 kattan daha güçlü. Bu sızıntıların belirlenmesi iklim değişikliği üzerinde büyük bir etki yaratabilir. Dahası,metanın CO2’ye dönüşümü onu, 20 yıl sonra 84 kat, 100 yıl sonra ise 28 kat daha güçlü hale getiriyor.” ifadelerini kullanarak konuya dikkat çekiyor.

Google Haritalar

Haritalar, kamu şirketlerine, sızıntıları daha iyi giderebilmeleri için kaynak tahsisinde öncelik verme konusunda yardımcı oluyor. Bunun yanında kurulan ortaklık, genel hava kalitesini ölçerek gösterilen çabalarının kapsamını genişletmeye imkan sağlıyor.
İlk programın başlamasından iki yıl sonra, Street View (Sokak Görünümü) araç filosu bir “Çevresel İstihbarat” mobil platformuyla donatılmış duruma geldi. Bu sayede daha fazla sızıntının tespit edilerek gerekli müdahalelerin yapılması amaçlanıyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...