Yapay zeka dünyanın iyiliğinedir… diyor insana çok benzeyen bu robot

Date:

Hanson robotics

Yaramazca gülen Sophia, göz kapaklarını kırparak, şakalar yapıyor. Kafasının arkasını oluşturan kablo yığını olmasa, insanla karıştırmak an meselesi. Hanson robotics ’in geliştirdiği humanoid robot, Birleşmiş Milletler’in Cenova’da ev sahipliği yaptığı yapay zekanın insanlık yararına nasıl kullanılabileceğine dair konferansın cazibe merkeziydi.

Bu tip teknolojilerde gerçekleşen hızlı gelişmelerin insanlığın kontrolünden çıkarak, toplumun felaketine yol açabileceğine dair endişelerin arttığı bir ortamda yapılıyor etkinlik.

Sophia ise kendi adına yapay zekanın artılarının, eksilerine ağır bastığı konusunda ısrarcı.

Başını sallarken alnını insan gibi kırıştıran Sophia, AFP’ye şöyle diyor “Yapay zeka insanlara farklı alanlarda yardımcı olan, dünyanın menfaatine bir şeydir.”

Fakat aynı zamanda insanların bu yeni teknolojinin sonuçlarını da sorgulamaları gerektiğini belirtiyor.

Robotların artışının beraberinde getireceği sonuçlar arasında insanların işleri ve ekonomiler üzerindeki artan etki yer kaplıyor.

Meşru endişeler

Otomasyon ve robotikleştirme halihazırda üretimi artırırken, bazı iş alanlarına vurduğu darbe ile endüstri alanında devrim yapmış durumda.

Yapay Zeka Robotu Sophia David Hanson

Şimdi ise otomasyon ve yapay zeka hızla diğer sektörlere doğru gelişme kaydediyor. Yapılan çalışmalar gelişmekte olan ülkelerdeki mesleklerin %85 oranında risk altında olduğunu gösteriyor.

Sophia’nın yapımcısı olan David Hanson “İşlerin geleceğiyle ilgili meşru endişeler var. Ve tabii ekonominin. Çünkü işletmeler otomasyona başvurduklarında, kaynakların çok az sayıda elde toplanması eğilimi artıyor” diyor.

Fakat o da yaptığı robot gibi “yapay zekanın istenmeyen sonuçları, ya da olası negatif kullanımları, teknolojinin faydasına oranla çok az gibi görünüyor” diyerek, bu konuda ısrarcı olduğunu gösteriyor.

Yapay zekanın özellikle doktor ve öğretmenlerin az olduğu kırsal alanlarda sağlık ve eğitim alanında devrime yol açması bekleniyor.

Sophia “Yaşlılar yanlarında birilerini bulacak, otistik çocuklar sabırlarının sonu olmayan öğretmenler kazanacaklar” diyor.

Fakat robot teknolojisinde yaşanan ilerlemeler, insanların kontrolü kaybedebileceklerine dair endişelerin büyümesini tetikliyor.

Katil robotlar

Uluslar arası Af örgütü başkanı Salil Shetty teknolojinin iyi amaçlarla kullanılmasını sağlamak için şüphe götürmez etik bir çerçeveye oturtulması gerekliliğine dair çağrı yapmak üzere konferansta bulunuyordu. “Sahip olunması gereken prensipler olmalı. Güçler ayrılığı ilkesine ihtiyacımız var. Zira yapay zeka bir kara kutu gibidir. Kimsenin anlamadığı algoritmalar yazılıyor” diyor.

Sophia David Hanson AI Tech

Shetty yapay zekanın silahlar ve ‘katil robotlar’ olarak adlandırılan şekillerde askeri kullanımıyla ilgili endişelere özel olarak vurgu yaptı. “Teoride bu şeyler insani varlıklar tarafından kontrol ediliyorlar ama etkili, anlamlı bir kontrol olduğuna inanmıyoruz.”

Sophia’nın etkileyici yetenekleri olmakla birlikte şu an için bilinç sahibi değil. Fakat Hanson bütünüyle duygu sahibi makinelerin birkaç yıl içerisinde çıkacağını tahmin ettiğini söylüyor.

“Sophia tam anlamda uyanırsa ya da savunma füzelerini çalıştıran sunucular, ya da borsayı yöneten diğer araçlar, ne olur?” diye soruyor.

“Çözüm, makineleri bizleri önemseyecek şekilde yapmak. Onlara sevmeyi öğretmeliyiz.”

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...