IBM tırnak büyüklüğündeki çipin içine 30 milyar transistör sığdırdı

Date:

Moore Yasası’nın öldüğünü kim söylemiş? Tabi ki IBM ve çip üretimindeki ortaklarından olan Globalfoundries ve Samsung.

Bu üçlü 5 nanometrelik transistör üretim sürecini geliştirdi. Ekip çığır açan 7nm çip için kullanılan yüksek ultraviyole litografiyi (EUV) kullanıp çipi oyarak ortak bir FinFET transistör tasarımını silikon nanosel yığını haline getirdi.

Transistör anahtarları inanılmaz derecede küçük bir alana sıkıştırıldıklarından dolayı performansın en üst düzeye çıkarmak için özel devrelerin ince ayarlanmasını mümkün kılıyor. Peki, ne kadar küçük? Ekibin dediğine göre, 5nm’lik 30 milyar transistörü tırnak büyüklüğünde bir çipin içine sıkıştırabiliyor. Birkaç yıl önce bu oranlar 7nm boyutunda 20 milyar transistör olduğunu hatırlarsak bu hiç de fena sayılmaz.

Moore Yasası’nın öldüğünü kim söylemiş? Tabi ki IBM ve çip üretimindeki ortaklarından olan Globalfoundries ve Samsung.

IBM, bu tekniğin kendi bilgi işlem gücüne yardımcı olmasının yanı sıra Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) ve diğer yoğun veri hesaplamalarına da yardımcı olacağını öngörüyor. Aynı zamanda bu gelişim sayesinde mobil cihazların geleceği için de iyi olacağını ve mevcut cihazlardan iki üç kat daha fazla bil ömrüne sahip olacağını düşünüyor. Bu çok iyimser bir yaklaşım fakat telefon üreticilerinin sürekli hız üzerine odaklandıklarını düşünürsek gayet güzel bir gelişme.

Bunun son kullanıcıya ulaşmasını bir süre beklemeyin. Daha 7nm çipe sahip cihazlar bile görmedik. 7nm çipli cihazların en erken 2018’de gelmesi bekleniyor. Bu nedenle 5nm çiplerin gelmesi birkaç yıldan fazla sürebilir. Yine de 5nm çipler gelişim açısından büyük bir öneme sahip. Çip tasarımcıları gerekli iyileştirmeleri yapmak için Amerika’yı yeniden keşfetmelerine gerek kalmayacak. En azından cihazların performans artışları konusunda önümüzdeki birkaç yıl boyunca endişelenmeye gerek kalmadı.

Moore Yasası: Her 18 ayda bir tümleşik devre üzerine yerleştirilebilecek bileşen sayısının iki katına çıkacağını, bunun bilgisayarların işlem kapasitelerinde büyük artışlar yaratacağını, üretim maliyetlerinin ise aynı kalacağını, hatta düşme eğilimi göstereceğini öngören deneysel (ampirik) gözlem. Kaynak: Wikipedia

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...