Japonya’da, gençler çok çalışmaktan hayatlarını kaybediyor

Date:

Japonya’da çok çalışmaya bağlı ölümler artıyor

Dünyada ki en çalışkan ve işkolik toplumlardan biri Japonlardır desek yanlış olmaz. İnsanlar, sabah 6’da evden çıkıyorlar, akşam 7’de evlerine geri dönüyorlar. Sadece yarım saatlik bir öğle araları var. Ve, dünya genelinde, çalışma saatlerinin en uzun olduğu ülkelerden biri. Son yıllarda, ülkede gençlerin, çok çalışmaya bağlı olarak ölüm olaylarında artış olduğu saptandı. Japonlar, çalışma saatleriyle ilgili hükümetin düzenlemeye gitmesi için çağrıda bulundular.

Japonya'da çok çalışmaya bağlı ölümler artıyor

Japonya’da oğlunu bu sebepten kaybeden Michiyo Nişigaki, oğlunun nasıl bir durum içerisinde olduğunu anlattı. Oğlu Nao’ya, Japonya’nın en büyük telekom şirketlerinden birine, mezun olur olmaz hemen işe girdi. Fakat, iki yıl sonra herşey ters gitmeye başladı. Annesi Nişigaki, oğlunun çok meşgul olduğunu ama yine de iyiym dediğini söyledi. Nişigaki, oğlunun iş arkadaşlarından, onun gece gündüz çalıştığını öğrendi. Toplamda 37 saat çalışıyordu ve ofiste uyuyakalıyormuş. İki yıl sonra Naoya, 27 yaşında aşırı dozda ilaç kullanımından hayatını kaybetti. Ölüm tanısı ise, “karoşi” yani Japonya’da aşırı çalışmaya bağlı ölüm için kullanılan bir ifade.

 

Japonya’da çalışma saatlerinin bu kadar uzun olması yeni bir durum değil. Uygulama ilk olarak 1960’lı yıllarda başladı. Son dönemde ise, karoşi ölümlerinde artış yaşanmaya başladı. Bir başka örnek verecek olursak, Japon reklam ajansında çalışan 24 yaşındaki Matsuri Takahaşi’nin 2015 yılı Noel günü kaldığı yurttan atlayıp intihar etmesi olayıdır. Takahaşi’nin çok az uyuduğu ve ayda en az 100 saat fazla mesai yaptığı ortaya çıkmıştır.

Japonya'da çok çalışmaya bağlı ölümler artıyor

Genç çalışanlara yardım eden Posse adlı kuruluşta görevli olan Iwahaşi; “Bu çok üzücü çünkü genç çalışanların başka seçeneği yok. İşi bırakmazsanız, 100 saat fazla çalışmak zorundasınız. İşi bırakırsanız da hayatta kalamazsınız” dedi. Resmi rakamlara göre her yıl karoşi tanısıyla ölenlerin sayısı yüzleri buluyor. Bu ölümlerin gerekçeleri genelde, kalp krizi, intihar ve felç oluyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...