IEEE‘nin 2013 yılında gerçekleştirdiği bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıktı ki pofuduk bir köpek kuyruğu sadece mutluluğu belli etmiyor. Daha da fazlasına olanak sağlıyor, iletişim kurabiliyor.
Ashish Singh ve James Young tarafından hayata geçirilen bu çalışma açığa çıkardı ki arkasına bir kuyruk takılan Roomba (robot süpürge) insanlarla daha çabuk ve kolay iletişime geçebiliyor. Yani kısacası köpek kuyruğu insan robot iletişimini arttırıyor. Örneğin seri, heyecanlı bir sallama işlerin yolunda gittiğini belirtirken yavaş sağa sola hareket etmesi ise bir terslik olduğunu belirtiyor.
Young’ın dediğine göre insanlarla çalışan herhangi bir robot durumdan istifade edebilir. Mesela fabrika ulaşım robotları, yapılan yerli üretim robotlar ve hatta PackBot gibi savunma sanayinde yardım amaçlı kullanılan robotlar bu durumdan faydalanabilirler.
Merak edilen soru ise, nerede ve ne zaman bu köpek kuyruklarına ihtiyaç duyacağımız. Pahalı bir mikrofon veya hoparlör ücreti ödemeden etkileyici bir kuyruk veya başka bir vücut parçası takarak ucuz bir şekilde insan-robot etkileşimi sağlayabiliriz. Açık bir şekilde gelecekte robotların kolay ulaşılabiliyor olması hem ucuz hem pahalı robotlar olmasına yol açacak. Ama oyuncak sektörü de gösteriyor ki en ufak bir biip, buup veya kikirdeme bizleri Furbies, Pleos ve Hatchimals gibi ürünlere aşık olmamıza neden olacaktır.
University of Monitaba’daki bir grup kimse “görsel ipuçları”nı kullanarak canlı video kaynakları aracılığıyla insan kulanıcılarına sinyal gönderiyorlar. Daha geç olmadan önemli bir detayı kaçırmama olasılığını arttırmak adına. Bölüm çalışanları ayrıca robotlardaki empati özelliğini geliştirme üzerine çalışıyor. En son yaptıkları testte, ekranda simüle edilen robot mu yoksa gerçek olan robot mu daha çok empati duygusu taşıyor bunu test etmişler. Peki sonuç? İnsanlar gerçek olan robotlar için, simüle edilen ekran robotlarından daha fazla üzülmüşler.