Kulak içi tüy hücreleri yenilenecek
Kulaklarımızdaki tüy hücreleri yaşlandıkça ölürler. Her bir kulakta yaklaşık 15.000 tüy hücresi ölümü gerçekleşir (bu miktar, kullanılan ilaç ve yüksek sesli müzik dinleme sebebiyle daha da artabilir). Tüy hücresi ölümü, işitme kaybına yol açan temel etmenlerdendir. Bu hücreler zarar gördüklerinde, doğal yollarla yenilenmezler.
Brigham ve Women’s Hospital, Massachussetts Göz ve Kulak bölümlerinden bir ekibin MIT’de sunduğu yeni bir teknoloji, meydana gelen hasarın bir kısmını geri getirebilir. Bazı hayvanların yeniden tüy üretimi yapma yeteneklerini taklit eden yöntem, potansiyel olarak tüy hücresi kaybını onarabilir.
[irp posts=”5449″ name=”Ultrasonla RNA aktarımı, zararlı hücrelerin protein üretimini engelledi”]
Bu teknoloji bir farenin kulak salyangozundan üretilen hücrelerden faydalanıyor. İşlem sırasında ham hücrelere fazladan molekül eklemek, hücrelerin olgun tüy hücreleri şeklinde büyümelerine sebebiyet verdi (Diğer teknolojilerin elde ettiklerinden yaklaşık 60 kat daha fazlası).
“Yapmamız gereken tek şey, bu destekçi hücrelerin üremelerini desteklemek. Daha sonra vücutta bulunan doğal mekanikler, bu hücrelerin bir kısmının doğal yollarla tüy hücrelerine dönüşümünü sağlarlar”.
Ekip, teknolojinin uygulanabilirliğinden ötürü insanlarda kullanımı için ideal olacağına inanıyor. MIT’nin yeni çalışması olan ‘Frekans Terapisi’ yöntemi vesilesiyle bu konudaki deneme işlemi önümüzdeki 18 ay içerisinde başlatılacak.