Düşük ücretlerle yüksek güvenlik
Mahremiyetinizi korumak önemli olmakla birlikte bu, VPN servisi üyeliği alarak tüm internet trafiğinizi VPN sunucuları üzerine yönlendirmek zorunluluğunda olduğunuz anlamına gelmiyor.
VPN kimliğinizi gizlemez
VPN nedir? Bilgisayarınızı ya da telefonunuzu VPN sunucuya bağladığınız zaman cihazınızla sunucu arasında şifrelenmiş bir tünel kurmuş olursunuz. Bu tünelin ortasında ne olup bittiğini kimse bilemez; servis sağlayıcınız dahi.
Ve fakat bu sizi sihirli bir şekilde bilinmez kılmaz. VPN firması tüm internet trafiğinizi görebildiği için, yaptığınız işlem mevcut riski VPN tüneline indirgemenizle sonuçlanmış olur. Aslına bakarsanız VPN servislerinin bir çoğu bilgilerinizi reklam firmalarına ve dolandırıcılara satıyorlar.
İşte bu sebeple VPN servisine kaydolmanızı pek tavsiye etmiyoruz. Onlara güvenemezsiniz.
Dipnot olarak belirtelim; günümüzde bir çok site, tarayıcınızla wesbsite arasında güvenli bir bağlantı kurmak için https’ye dayalı çalışırlar. Mümkün olduğunca çok https kullandığınızdan emin olmak için ‘HTTPS everywhere’ programını yüklemelisiniz.
Bununla birlikte VPN’ler zaman zaman faydalı olabilirler. Bazen engellenmiş bir siteye giriş yapamazsınız. Ya da Çin’e seyahat edecekseniz, Gmail hesabınıza erişim sağlayamayabilirsiniz. Bu tip durumlarda VPN kullanarak mevcut riski minimize etmiş olursunuz.
Kendi VPN sunucumuzu kuralım
Şunu belirtmekte fayda var; eğer ev bağlantınıza güvenemiyorsanız ya da ev bağlantınızın yükleme hızı yavaş ise bu metod pek pratik olmayacaktır.
VPN kurulumu yapmanızı sağlayacak bir yazılım setinden oluşan Algo VPN, yazılım geliştirme hakkında bilgi sahibi olmasanız da bir bulut sunucu üzerinde kısa sürede VPN kurmanızı sağlayacaktır.
Amazon Web Services’ın bir sunucusu olan DigitalOcean ve Scaleway sunucuları üzerinde VPN servisleri oluşturduk. Tüm bu VPN’lere Mac ve iPhone cihazlarımız üzerinden birkaç dakika içerisinde bağlanabildik.
Algo VPN, VPN kurulum işlemini otomatikleştirdiği için SSH bağlantısı sağlamadan ve karmaşık komut satırları çalıştırmadan kurulum yapmanızı sağlıyor.
Programları bilgisayarınıza yüklemek için üç satır komut yazmanız gerekecek. Daha sonra DigitalOcean gibi bir bulut sunucuya üye olup, Algo VPN kurulum sihirbazını terminalinizde çalıştırmanız gerekiyor. Kurulumla ilgili her şeyi Github’ın resmi kaynağında bulabilirsiniz.
DigitalOcean üzerinde kendi sunucunuzu oluşturup yapılandırmak zorunda değilsiniz. Algo VPN sunucu oluşturmak ve her şeyin kurulumunu yapmak için DigitalOcean’ın API çıkışını kullanır. Bu nedenle kurulumla ilgili her şeyi kendisi yapar.
Kurulum sihirbazının sonunda sabit diskinizde birkaç yeni dosya oluşacak. Örneğin macOS üzerinde iseniz, yapılandırma profili üzerine iki kez tıkladığınızda VPN sunucu network ayarlarınızı yaparak sizi VPN sunucunuza bağlar. Makinenize VPN istemcisi kurmak zorunda değilsiniz. Kurulum macOS ve iOS üzerinde doğal olarak çalışır.
Tek kullanımlık VPN’ler
Kendi VPN sunucunuzu çalıştırmak da internette daha güvenli olacağınız anlamına gelmez. Mevcut riski bulut sunucu sağlayıcısı ile aranızdaki tünele indirgemiş oluyorsunuz.
Algo VPN’i Microsoft Azure örneğinde kullanıyorsanız ve NSA zararlı biri olduğunuzu düşünüyorsa Microsoft’tan hakkınızda daha fazla bilgi sağlamasını talep edebilir.
Fakat Algo VPN hakkında rahatlatıcı bir haberimiz var: Algo tek kullanımlık VPN kurulumu yapmanıza imkan veriyor. Yeni bir VPN sunucusu kurabilir ve birkaç dakika içerisinde bu VPN’e bağlanabilirsiniz. İşiniz bittiğinde kurulumunuzu silebilir ve sanki bu VPN sunucusu hiç olmamış gibi davranabilirsiniz.
Bu yöntem herhangi bir VPN servisine üye olmaktan çok daha ucuzdur. Saatlik kullanım ücreti yaklaşık 0.006 dolar civarında. Bunun yanında VPN servisinizi başkalarıyla paylaşmayacağınız için çok daha iyi bir performans elde edeceksiniz. Kendi kurulumumuzdan hayret verici performans elde ettik
Algo VPN, VPN sunucu kurulumunu DigitalOcean AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud üzerinde kolaylaştırıyor olmakla birlikte aynı zamanda Scaleway’i de kullanarak bu kurulumun da herhangi bir hosting sağlayıcısı üzerinde kullanılıp kullanılamayacağını görmek istedik. Yapmış olduğumuz testlerde küçük bir Ubuntu bulut sunucusu üzerinde mükemmel olarak çalıştığını gördük.
Bir miktar teknik bilgiye sahipseniz Algo VPN’i biraz kurcaladığınızda ücretli VPN sunuculara üye olmak için bir neden görmeyeceğinize eminiz. Kendi gizliliğinizi basit birkaç kurulum adımı ile sağlayabilirsiniz.