Kök hücre tedavisi doğurganlık sorunu yaşayan kadınlara umut vaat ediyor

Date:

Genç farelerden alınan kök hücreler sayesinde yaşlı fareler tekrar doğurganlık özelliği kazandı

Genç farelerin yumurtalıklarından alınan kök hücreler daha yaşlı olan kısır bir fareye nakledildi. Ve bu işlemin sonunda sekiz fareden altısının hamile kaldığı gözlendi.

Shanghai Jiao Tong Üniversitesi araştırmacıları kök hücre ve kısır fareler ile bir deney gerçekleştirdi. Yumurtanın oluşumunda yapı taşı olan germ hattı* kök hücreleri genç bir fareden alınıp kısırlaştırılmış bir farenin yumurtalıklarına nakledildi. Nakil operasyonundan beş ila sekiz hafta sonra, farelerin hamile kalıp kalmama durumlarını gözlemleyebilmek için  uygun şartlar altında çiftleştirildiler.  Deneyde test edilen sekiz fareden altısı hamile kaldı ve sağlıklı yavrular doğurdu.

her biri bir önceki hücre öncü­lünden köken alan ve daha sonraki jenerasyonlar için yeni yumurta ve spermler geliştirecek olan bir dizi hücre

Science News’in daha önce de ifade ettiği görüşe göre bu türden bir teknoloji kullanılarak kısırlık sorunu yaşayan kadınlar nihayetinde hamile kalabileceklerdir. Muhtemelen önümüzdeki yirmi otuz yıl  daha üzerinde çalışılması gerekse de germ hattı kök hücrelerin işe yaradığı ispatlanmış ve bu kısırlığın tedavisinde ileri gidildiğinin bir göstergesi haline gelmiş olan büyük bir adımdır. Diğer çalışmalarda da buna benzer olumlu sonuçlar alınıyor. Yaklaşık bir hafta önce, 3D yazıcı ile oluşturulan yumurtalığın bir fareye nakledildiği haberi yayınlandı. Tüm bunlara ilaveten Philedelphia’daki Çocuk Hastanesi araştırmacıları küvezdeki prematüre bebekleri hayata bağlayacak yapay rahmi geliştirdiler.

*her biri bir önceki hücre öncü­lünden köken alan ve daha sonraki jenerasyonlar için yeni yumurta ve spermler geliştirecek olan bir dizi hücre

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...