Genç farelerden alınan kök hücreler sayesinde yaşlı fareler tekrar doğurganlık özelliği kazandı
Genç farelerin yumurtalıklarından alınan kök hücreler daha yaşlı olan kısır bir fareye nakledildi. Ve bu işlemin sonunda sekiz fareden altısının hamile kaldığı gözlendi.
Shanghai Jiao Tong Üniversitesi araştırmacıları kök hücre ve kısır fareler ile bir deney gerçekleştirdi. Yumurtanın oluşumunda yapı taşı olan germ hattı* kök hücreleri genç bir fareden alınıp kısırlaştırılmış bir farenin yumurtalıklarına nakledildi. Nakil operasyonundan beş ila sekiz hafta sonra, farelerin hamile kalıp kalmama durumlarını gözlemleyebilmek için uygun şartlar altında çiftleştirildiler. Deneyde test edilen sekiz fareden altısı hamile kaldı ve sağlıklı yavrular doğurdu.
Science News’in daha önce de ifade ettiği görüşe göre bu türden bir teknoloji kullanılarak kısırlık sorunu yaşayan kadınlar nihayetinde hamile kalabileceklerdir. Muhtemelen önümüzdeki yirmi otuz yıl daha üzerinde çalışılması gerekse de germ hattı kök hücrelerin işe yaradığı ispatlanmış ve bu kısırlığın tedavisinde ileri gidildiğinin bir göstergesi haline gelmiş olan büyük bir adımdır. Diğer çalışmalarda da buna benzer olumlu sonuçlar alınıyor. Yaklaşık bir hafta önce, 3D yazıcı ile oluşturulan yumurtalığın bir fareye nakledildiği haberi yayınlandı. Tüm bunlara ilaveten Philedelphia’daki Çocuk Hastanesi araştırmacıları küvezdeki prematüre bebekleri hayata bağlayacak yapay rahmi geliştirdiler.
*her biri bir önceki hücre öncülünden köken alan ve daha sonraki jenerasyonlar için yeni yumurta ve spermler geliştirecek olan bir dizi hücre