İki başlı yunus balığı
Çok nadir görülen yapışık ikizler Kuzey Denizi’ndeki balıkçılar tarafından keşfedildi. Küçücük vücuduyla, tıpkı yeni doğan bir yunus balığı gibi görünüyordu, ama inanılmaz bir farkla – mükemmel biçimde birbirine yapışık iki kafa. Bir vücudu paylaşan iki erkek yunus başı, liman yunusu türlerinde (Phocoena phocoena) yapışık ikizlerin bu zamana kadar bildirilen ilk vakasıydı. Ne yazık ki ikizlerin doğumun ardından kısa bir süre sonra öldüğü düşünülüyor. İki başlı yunus balığı.
Bu keşif, Rotterdam Doğal Tarih Müzesi’nden Deinse dergisinin son sayısında yayınlandı. İnsanlarda doğumda görülebilen bu nadir durumun son zamanlarda kara hayvanlarında ve şimdi de deniz hayvanlarında görülmeye başlaması uzmanları endişelendiriyor. Kara habitatında meydana gelen radyoaktif bir takım değişimlerin canlılarda bu tür durumlara sebep olabileceği biliniyor. Ancak denizde de karşılaşılması, deniz habitatında meydana gelmiş olabilecek durumlarla ilgili ipucu mu veriyor sorusunu akıllara getiriyor.
İkizler, Mayıs 2017’de Güney Kuzey Denizi’nde çalışan bir balıkçı ekibi tarafından suda ağlara takıldı. Ne yazık ki, mürettebatların bu tür deniz canlılarını tutmaları yasadışı. Bu yüzden mürettebat bu yunusları denize geri attı; ancak bir dizi fotoğraflarını çektikten sonra…
Uyumlu ikizler hem de bu denli iki başlı olanları, vahşi hayvanlarda son derece nadir görülür bir durumdur.Yapışık ikizlerin türleri içinde kaydedilmiş ilk olmalarının yanı sıra ikizler, tüm balina ve yunus ailesinde sadece bilinen onuncu durumdur. Bununla birlikte, doğum öncesi ölüm oranlarının yüksek olması nedeniyle, gerçekte böyle doğum sayısının ne kadar olabileceği bilinememektedir.