Mesleki hastalık kapsamını biliyor musunuz?

Date:

Mesleklerin getirdiği hastalıklar

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki bir “mesleki hastalık”, iş faaliyetinden kaynaklanan risk faktörlerine maruz kalmanın bir sonucunda herhangi bir hastalıktır. Mesleklerin getirdiği hastalıklar. “İşle ilgili hastalıklar”, çalışma ortamındaki faktörlerin bu tür hastalıkların gelişmesinde diğer risk faktörleri ile birlikte rol oynayabileceği çeşitli nedenlere sahiptir.
Yasal tanım ise şu şekildedir: “Meslek hastalıkları, Sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre, tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık ve ruhi arıza halleridir” (506 sayılı SSK Kanunu Mad.11B)

Mesleklerin getirdiği hastalıklar
İşçi Sağlığı Üzerine WHO (Dünya Sağlık Örgütü) Küresel Eylem Planıyla gündeme geldi. Mesleki hastalıkların tanı, raporlama, iyileştirilmesi, hastalıkların meslekteki yükünü tahmin etmek ve kapasitelerini artırmak için oldukça önemli bir çağrıda bulundu.Mesleklerin getirdiği hastalıklar

WHO’nun mesleki hastalık ve işle ilgili hastalıklar ile ilgili faaliyetleri aşağıda sıraladığımız durumları kapsar:

Küresel anlamdaki hastalık tahminleri
Yaralanmalar
Hava yoluyla bulaşmalar
Kanserojen maddeler
Ergonomik stres oluşturucular
Gürültü ve diğer spesifik riskler gibi başlıca iş yaşamının getirisi olabilecek durumlar. Uluslararası İstatistiksel Sınıflamalı Hastalıklar ve İlgili Sağlık Sorunlarının 11. revizyonunda meslek hastalıklarını ve nedenlerini de bunlara dahil etmek.
Mesleki hastalıklar için tanısal ve maruz kalma ölçütlerini geliştirmek.
Birincil ve ikincil sağlık çalışanlarının bu tür hastalıkları tespit etmesi ve rapor etmelerini sağlamak için ILO ile birlikte çalışmak.Mesleklerin getirdiği hastalıklar

Ülkeler arasında değişmekle birlikte, yılda her bin işçi için 4–12 yeni meslek hastalığı olgusu beklenmelidir. (Harrington J.M.) SSK istatistiklerine göre 2000 yılında sigortalı işçi sayısı 5.005.403’tür ve saptanan meslek hastalığı sayısı 803’tür. Yılda sağlık verilerine göre her bin işçi için 0,16 meslek hastalığı saptanmaktadır. Saptanamayan meslek hastalığı ve iş kazası sayısının 20.000–60.000 arasında olduğu tahmin edilebilir.

Türkiye’de Yılda 6.000’in üzerinde maluliyet, 2.000’in üzerinde ölüm vakası meslek hastalığı kaynaklıdır. (http://www.imhh.gov.tr’den alınan bilgiye göre)

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...