Güç tasarrufunu sağlamaya dönük zekice bir yöntem
Bir çok güç dönüştürücüleri (adaptör) sabit voltaj yayınlarlar. Dolayısı ile sensör ve diğer cihazlar gibi sürekli açık olmak durumunda olmayan cihazlar için genel olarak verimli olmazlar. MIT Microsystems Technologies Laboratories ihtiyaç dahilinde akım gönderen, gerekmediği durumlarda uyku moduna geçen akıllı güç kaynağı üretti.
MTL araştırmacısı Arun Paidimarri “Normalde çeviriciler, şarj için herhangi bir akım sağlamadıkları halde tükettikleri durağan güç adı verilen güce sahiptirler. Dolayısıyla, örneğin eğer durağan güç, mikroamper miktarında ise, şarj yalnızca nanoamper çekiyor olsa da microamper miktarında akım harcamaya devam eder. Benim çeviricim ise geniş bir akım aralığında verim sağlayabilecek özelliğe sahip” dedi.
“Çevirici 3.3 volta kadar giriş akım alır ve bunları 0.9 volta indirger. Sistem, bu enerji paketleri üzerine temellendirilmiştir. Sistemde anahtarlar, indüktör ve güç çeviricisi içindeki kapasitör vardır. Siz sadece bu anahtarları açar ya da kapatırsınız” diyor Paidimarri.
Yani bir sensör aktive olabilir, belirli bir durumu kontrol ettikten sonra tekrar kapanabilir. Daha da fazlası, bu durum defalarca gerçekleşebilir ve IoT cihaz sadece çok küçük güç miktarları harcar. Bu da algılama ve hesaplama için yeterlidir.
Oldukça zekice bir çözüm. Özet olarak, eğer cihaz sadece algılama yapıyorsa ve başka bir şey yapmıyorsa, sadece birkaç enerji paketi gönderilecektir. Fakat ek olarak iletim yapıyorsa, bir saniye içerisinde milyonlarca paket yayınlanacaktır. Bu da demek oluyor ki cihazın bir bölümünü düşük güçte çalıştırabilirsiniz ve yalnızca gerekli durumlarda yüksek enerji bölümlerini aktive edebilirsiniz.
Cihazın güç kullanımında yaklaşık %50 oranında tasarruf sağlanması öngörülüyor. Bu da IoT cihazlarını kısıtlı enerji miktarlarında çok daha kolay bir şekilde kontrol etme ve enerji sağlama imkanını beraberinde getiriyor.