NASA buzlu ayların yüzeyini kırmak için robotik araç kullanımını test ediyor

Date:

Yeni su kaynakları temini

Bir yandan Mars araçları kırmızı gezegende su bulmak için sıkı bir şekilde araştırma yapıyorlarken , diğer yandan yapılacak iş dolu bir düzine ay ziyaretimizi bekliyor. En azından teorik olarak. Europa ve Titan uzay yolculukları hala hipotez aşamasında. Dolayısı ile NASA aynı zamanda dünya dışında bulunan okyanusların üzerindeki kilometrelerce buz kütlelerinde araştırma yapacak robotik cihazlar hakkında fikir jimnastiği yapıyorlar.

[irp posts=”11984″ name=”NASA, astronotları eğitmek için karma gerçeklik uzay istasyonu kullanıyor”]

Bilim adamlarının Europa hakkındaki kısıtlı bilgileri dahilinde mevcut buz katmanının 6 ila 12 mil arasındaki bir kalınlıkta olduğu düşünülüyor. Şimdiye değin Jüpiter’in radyasyonuna maruz kalan uzay aracı dışında insansız sistem kullanarak bir yerleri kazmak zorunda kalmak gibi bir durumla karşılaşmamıştık. Ocean Worlds Mobility ve Sensing projeleri bu görevin üstesinden gelmeye çalışıyorlar.

NASA’nın bir haber yayınında bu özel robotik programının yöneticiliğini yapan JPL’den Hari Nayar “Robotik sistemler kriyojenik (çok düşük sıcaklık) sıcaklıklarla ve zorlu zeminle karşılaşabilirler. Bu sebeple gezegene has çok sıkı koruma gereksinimlerini karşılıyor olmaları bir zorunluluk” dedi.

dünya dışında bulunan okyanusların üzerindeki kilometrelerce buz

Halihazırda test edilen sistemler arasında iki tanesi bugün öne çıktı : bir tanesi yüzey testi, diğeri ise derin sondaj testi.

Yüzey test sistemi, buzu tutarak sondaj işlemi için platform hazırlamaya yarayacak olan ısıtılmış uçlara sahip bir pençe kullanıyor. Delgeç bir numune elde edebilir, ya da buz kütlesi yığını tümden kırılarak test için araca geri götürülebilir.

Bilim adamlarının elde etmek istedikleri numuneler için gidilecek yerler yakın mesafede olmadıkları için metrelerce uzağa ulaşım sağlamak için bir çeşit robotik kol sistemi de tasarlanıyor. Hatta daha da ötede bulunan mesafelere atış yapabilecek bir çeşit fırlatma pençesi de yapılması düşünülen şeyler arasında fakat şimdilik bu fikre fazla takılmayalım  zira oldukça çılgınca.

Rassor NASA Buz delgi aracı

Derin sondajlar için önerilen şey, çılgınca gelen fakat aslında öyle olmayan bir çeşit nükleer döner bıçkı bıçağı. Bu bıçkı buzu keserek döküntüyü yukarı fırlatacak ve bu döküntüler plütonyumca güçlendirilmiş ısı kaynaklarınca dondurulduktan sonra analiz edilmek üzere yüzeye ya da başka bir yere çıkarılacaklar. Diğer derin buz sondaları lazer ya da aşırı ısıtılmış su kullanarak derinliklere doğru yol alma özelliği kazanıyorlar.

Bütün bunlar şu an için prototip aşamasındalar. Nereye gideceğinizi, gittiğiniz yerin yüzeyinin nelerden oluştuğunu, ve bunun gibi faktörleri bilmiyorsanız, anlamlı bir şey üretmeniz oldukça zor. Fakat gelmek üzere olan Europa Clipper’ın yaptığı yolculuktan yeterince şey öğreneceğimizi ümid ediyoruz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...