Nasa,’güneşe dokunmak’ misyonlu ilk büyük basın toplantısını düzenleyecek
Korona, atmosferimize en yakın yıldızın dış kısmıdır ve kendi yüzeyinden yüzlerce kat daha sıcaktır. Nasa,’güneşe dokunmak’ misyonlu ilk büyük basın toplantısını düzenleyecek
Nasa, “güneşe dokunmak” konusundaki misyonu hakkında büyük bir açıklama gerçekleştirmeyi planlıyor. Ajans, güneşe göndereceği uzay aracını bu kez daha önce hiç göndermediği kadar onun yakınına göndermeyi düşünüyor. Bu sayede daha aşırı yüksek ısıda sıcaklığa ve radyasyon seviyesi ile yüz yüze gelebilecek. Çarşamba günü Nasa Television ve ajansın web sitesinde saat 16:00’da canlı yayınlanacak olan bir etkinlikte Solar Probe Plus hakkında açıklama yapılacak.
2018 yazında kalkacak olan uzay aracı, güneş atmosferinin en dışındaki korona mekanizmasının sıcaklık değerleriyle ilgili veriler toplamakla görevlendirilecek. Günümüzde sebebi açıklanamayan bir biçimde korona, güneş yüzeyinden yüzlerce kat daha sıcaktır ve sıcaklık değeri en az 500.000 C derecedir. Ayrıca Dünya’daki yaşamı etkileyebilecek güneşin korona tabakasından uzaya sürekli yüklü parçacık akışı da cabası.
Nasa; “Uzay aracımız güneşin dört milyon mil ötesindeki yörüngede yer alan ve diğer uzay gemilerinin aksine ısı ve radyasyonla bu zamana kadarki en yakın teması sağlayacak. Güneşin dış atmosferini keşfedecek ve yıldızların nasıl hareket ettiğiyle ilgili asırlık cevapsız sorulara cevap verebilecek eleştirel gözlemleri yapacak” ifadelerini kullandı.
“Elde edilen veriler, uzaydaki uydu ve astronotların yanı sıra Dünya’daki yaşamı da etkileyen büyük hava olaylarının tahminlerinde iyileştirme sağlar.”
Uzay aracı, 11.5 cm kalınlığında karbon kompozit kalkan yardımı ile yapmayı planladığı uçuşta 1,400 dereceye kadar olan sıcaklıklara dayanmak zorunda kalacak.
Solar Probe Plus etkinliği, Chicago Üniversitesi William Eckhardt Araştırma Merkezi Oditoryumu ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.