NASA, Satürn’ün uydusu Enceladus üzerinde yaşamı destekleyen koşullara dair kanıtlar bulunduğunu açıkladı

Date:

Güçlü yaşam belirtisi

NASA Perşembe günü basın konferansı düzenleyerek güneş sistemimiz içerisinde bulunan okyanus dünyaları hakkındaki bazı yeni ve heyecan verici  keşifler hakkında açıklamalarda bulundu. Amerikan Uzay Ajansı, Satürn’ün onaylanmış 62 uydusundan biri olan Enceladus’ta hayat olduğunu destekleyebilecek mahiyette bir çeşit kimyasal enerji biçiminin varlığına dair kanıtlar buldu. Yeni ipuçları Satürn ve uydularını 2004 yılından bu yana araştıran ve Dünyadaki araştırmacılara topladığı verileri gönderen Cassini uzay aracından geliyor.

Bu keşif, Enceladus üzerinde(ya da dünya haricinde herhangi bir yerde) hayat olduğuna dair kesinlik arz eden bir garanti anlamı ifade etmiyor olmakla birlikte NASA’da görevli Thomas Zurbuchen’a göre bu, şimdiye değin yaşanabilir çevre olma özelliği taşıması için gerekli içeriklere sahip olan bir yer olarak tanımlama aşamasına geldiğimiz ilk durum.

[irp posts=”12835″ name=”Bir kara deliğe ait ilk resim çekilmiş olabilir”]

Hidrojen gazının deniz altı hava deliklerinden gelerek Enceladus’un okyanuslarına geçiş yaptığı ve burada mikroplar da dahil olmak üzere bir takım yaşam biçimlerini desteklemek üzere gerekli enerjiyi sağladığı düşünülüyor. Mikropların hidrojeni parçalayarak yan ürün olarak metan ürettikleri işlem, Dünya’daki yaşamın oluşmasının temeli olarak algılanıyor.

Enceladus, Dünya ile kıyaslandığında küçük ve buzul kütlelerle kaplı bir gezegen olmakla birlikte sıvı su ve yaşam için gereken hemen hemen her şeyi barındıran bir uydu. Cassini’nin henüz varlıklarını teyid etmediği yegane maddeler uydunun okyanuslarında bulunduğu düşünülen fosfor ve sülfür. Fakat Enceladus’un görünen jeolojik yapısına bakıldığında bunlar, gezegen üzerinde çalışma yapan araştırmacıların bulunacaklarını düşündükleri maddeler.

Cassini hidrojeni, 28 Ekim 2015 yılında gözlenen okyanustan yükselen bir gayzer (gaz ve su püskürten kaynarca) ve diğer materyallerin içerisinde buldu. Cassini aracı, gayzerin içerisine iniş yaparak içerisindeki maddeden bir miktar örnek aldı. Yapılan tahlilde örneğin yüzde 98 su, yüzde 1 hidrojen ve aynı zamanda Karbondioksit ve Metan gibi diğer gazların izlerini içerdiği görüldü.

Tahlil edilen gaz, herhangi bir organik materyale dair kesin bir kanıt içermiyordu. Öyle olsaydı tabii ki gezegenin hayat barındırdığına dair çok daha güçlü bir kanıt sağlanmış olurdu. Fakat, Cassini’nin bulgularını detaylandıran çalışmanın yönetmenine göre buldukları şey, mikroplar için hakiki bir şeker dükkanını ifade ediyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi aynı zamanda Jüpiter’in uydularından biri olan Europa’nın da buzlu kabuğundan püsküren, sıvı su olması ihtimali oldukça yüksek olan, benzer bir birikintiyi tecrübe ettiğine dair ipucu buldu.

NASA’nın daha önce yapmış olduğu her açıklama gibi bu da Dünya dışında organizmalar olduğunu teyid eden bir açıklama değil. Fakat, ulaştığımız en yakın bulgu olma özelliği taşıyor. Ve tabii Dünya dışında yaşam olduğuna dair düşüncelerden heyecan duyanların da kutlama yapmaları için yeterli bir sebep.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...