Mahkemeden çıkan karara göre NBA 2K16’nın yüz tarama özelliği kullanıcının özeline müdahale etmiyor
Oyun yayıncısı 2K, oyuncuların biometrik bilgilerini toplama ve saklama haklarını uzun süren bir davanın ardından kazandı.
Firma, konsol kamerasını kullanarak, oyuncuların daha düzgün avatar oluşturmaları adına, yüz tarama teknolojisini NBA serilerinde kullanıyor.
Ekim 2015’te iki oyuncu kendi dijital kopyalarını tarattıktan sonra, 2K firmasının bu bilgileri saklamasından ve kullanmasında endişelendi ve firmaya dava açtı.
Ancak mahkeme, New York federal yargıcı oyunun biometrik yüz tarama teknolojisinin bir zarara yol açmadığına ve davacının mahremiyeti hakkındaki endişelerinin yersiz olduğuna kanaat getirdi.
Teknolojiyi kullanmak için, oyuncular ilk önce 2K kullanım şartlarını, yani yüzlerinin diğer kullanıcıların da görebileceğini kabul etmeliler.
Davacı yayıncının kullanım şartlarını kabul ettiğinde, dava büyüdü. Oyuncular, 2K firmasının hiçbir yerde bu taramaların süresiz olarak saklanacağını ve biometrik bilgilerin paylaşılacağını hakkında detaylı bilgi vermediğini iddia etti.
Mahremiyetlerinin risk altında olduğu hakkında yeterli delil olmadığı için, yargıç 2K firması lehine karar verdi.
Yine de, sonuç ne olursa olsun, gelecekte bu biometrik bilgilerin, kişileri tanımlamada kullanılabileceği için, oldukça önemli bir dava.
2K firmasının bu bilgileri kötü amaçla kullanmayacağı bir gerçek, ancak sizlerin bu bilgilerinize kimlerin sahip olduğu kafalarda soru işaretleri oluşturabilir.
Klasik şifrelerin aksine biometrik verilerin kolaylıkla değiştirilemediği göz önüne alınırsa, bu endişeler oldukça anlaşılabilir.
Hükümetlerin de insanların sosyal medya hesapları konusunda ince eleyip sık dokuduğuna bakılırsa, bu yerinde paranoyanın hiç de zararı olmaz.
Yine de, bu yüz taramalarının kaç tanesinin gerçekten saklandığına bakılırsa, NBA 2K15 oyuncularının o kadar da endişelenmelerine gerek yok.