Tek nefeste akciğer kanserinden Parkinson’a kadar birçok hastalığı buluyor
Na-nose nefes cihazı testlerde altın nano parçacıklar ve yapay zeka kullanarak, hastaların yüzde 86’sına doğru teşhisi koymayı başardı.
Antik Yunan fizikçileri nefesimizin kuvvetli bir sağlık belirteci olduğunu keşfetti ve günümüzde ise İsrail Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar bunun ne kadar doğru olduğunu kanıtladı.
Bilim insanları, nano parçacıkları kullanarak 17 farklı hastalığı tanımlayan bir cihaz geliştirdiler. Bu cihaz hastanın sadece tek nefesi ile akciğer kanserinden Parkinson hastalığına kadar birçok hastalığı belirleyebiliyor.
Henüz klinik teşhislerinde kullanılacak kadar yeterli olmamasına rağmen cihaz, hastalıkları erken safhada yakalayabilen, hızlı ve kolay uygulanabilir bir test sunması yönüyle gelecek vaat ediyor.
Pek çok hastalığı teşhis etmeyi başardı
Bilim adamları, 1400’den fazla hastanın nefeslerini test etti ve 8 kanser tipine ait 13 kimyasal, Crohn Hastalığı, Parkinson hastalığı, Akciğere ait yüksek tansiyon ve diğer pek çok hastalığı teşhis etmeyi başardı.
Araştırmaların başındaki Profesör Hossam Haick “Uçucu organik bileşimlerin her biri değişik miktarlarda bulunuyor ve her bir hastalık için ayırt edici izlere sahipler. Geliştirdiğimiz teknolojiyi kullanarak hastalıkları teşhis etmemizi sağlayan işte bu izler” dedi.
Bu kimyasalların varlıklarını ve oranlarını ölçmek için araştırmacılar Na-Nose adını verdikleri yapay zekalı bu nano cihazı ürettiler.
Cihaz, farklı bileşimleri algılamak için altın nano parçacıklarından üretilen, karbon nano tüp ağları gibi spesifik sensörler kullanıyor.
Sistem yapay zekayı kullanarak teşhis koyuyor
Cihazın; yaşı, cinsi ve diğer faktörleri göz önünde bulunduran, yapay zeka sistemi tarafından analiz edilen bilgilerde hastalıkların %86’sını doğru bildiği ortaya çıktı.
Klinik teşhisleri için bu oran yeterli olmamakta ancak eninde sonunda hastalıkları erken safhada tespit etmek için rutin bir test olarak kullanılacağına inanılıyor.
Profesör Haick: “Örneğin, akciğer kanserinin erken teşhisinde hayatta kalma oranını %10 ila %70 oranında artırabiliyoruz” dedi.
Na-Nose, genetik açıdan diğer insanlardan daha fazla risk taşıyan ancak henüz hastalık belirtileri ortaya çıkmamış insanlarda da kullanılabilir.
Yine Hossam Haick bir açıklamasında : “Cihazımız hoş olmayan, yorucu prosedürler uygulanmadan kullanılabilir, tehlike arz etmiyor ve gerekli görülürse sonra kullanılmak üzere nefes izleri defalarca kez örneklendirilebilir” dedi.
Sağlık ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.