Parkinson hastalığının GUT bakterileriyle ilişkisi olabilir

Date:

Parkinson’s hastalığı ile midedeki mikroplar arasında bağlantı keşfedildi.

Birkaç enstitüden araştırmacıların bir fare modeli üzerinde yaptıkları deneylerde GUT mikropları üzerindeki değişikliklerin, Parkinson’s hastalığı semptomplarını ne şekilde etkileyebileceği görüldü. Bulgular zamanla daha da kötüye giden beyindeki düzensizliklerin daha iyi bir şekilde tedavi edilebilmesini sağlayabilecek nitelikte.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde yardımcı yazar olan Sarkis Mazmanian,“ Gut mikrobikleri ile Parkinson hastalığı arasında ilk kez biyolojik bir bağlantı keşfettik. Genel bir ifadeyle anlatmak gerekirse bu araştırmayla, nörodejeneratif (sinir sistemini tahrip eden) bir hastalığın kökenlerinin GUT mikroplarına dayanıyor olabileceğini ve bu durumun daha önce düşünüldüğü gibi sadece beyinde değil, diğer organlarda da söz konusu olabileceğini gördük” dedi.

“Parkinson hastalığını da içerebilecek mikrobik değişikliklerde keşfedilen şeyler, bizler için örnek model olabilecektir. Ve bu keşif, hastaların tedavisi için yepyeni tedavi olasılıklarına kapı açmaktadır” diyerek sözlerine devam etti.

Parkinson’s Hastalığının Sebepleri

Parkinson’s, dementia (bunaklık) hastalığından sonra Amerika’da en çok görülen nörodejeneratif hastalıktır. Hastalık, α-synuclein olarak adlandırılan proteinin, beyinde normalden fazla miktarda toplanmasından ileri gelmesiyle tanımlanır. Protein, vücudun hareketini kontrol eden beyindeki bölgeleri etkileyerek hareketsizlik, kas sertliği, titreme ve hareket etmede yavaşlamaya sebep olur.

Daha önce de bir çok araştırma gut bakterileri ile Parkinson’s ve diğer hastalıklar arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmıştı fakat bu iki faktör arasındaki bağın iç yüzüne dair bir açıklama yapılamamıştı.

Bu bağı ortaya çıkarmak için araştırmacılar genetiği değiştirilmiş, Parkinson’s hastalığı taşıyan bir fareyi kullandılar ve bu fareleri iki bölüme ayırdılar. Bir bölümdeki farelerin sindirim sistemlerinde bakteri bulunurken diğer bölüm farelerde bakteri mevcut değildi.

Bakteri taşımayan farelerin beyin hücrelerinde protein birikmiyordu. Dolayısı ile bu fareler daha düşük seviyede hastalık semptomları gösterdiler ve motor yeteneği testlerinde daha iyi bir performans sergilediler. Buna mukabil mikrop taşıyan farelerin beyin hücrelerinde yüksek miktarda protein üretilmeye başlandı ve beynin, hareketi kontrol eden alanları zarar gördü.

Sonraki araştırmaclar her iki fare setini gut bakterilerinin davranışlarını kopyalayan kimyasalları içeren besinlerle beslediler. Bu kez virüs taşımayan bakteriler de beyinde, Parkinson hastalığının semptomlarını göstermeye başladılar. Araştırma, GUT bakterilerinin Parkinson’s hastalığının gelişmesinde önemli rol oynayabileceğine işaret ediyor.

Avustralya Neuroscience Araştırma (NeuRA)’dan Dr. Nic Dzamko “Her ne kadar Parkinson’s hastalığının tam sebepleri bilinmiyor olsa da elde toplanan deliller göster vücuttaki iltihaplanma, hastalığın ilerlemesinde önemli rol oynamaktadır” dedi.

Araştırmacılar gelecekte insanlardaki hastalığın hareketlerini kopyalayarak Parkinson’s hastalığının nedenlerine dair daha derin bir bakış elde edebilmeyi ve olası tedavi yöntemleri geliştirebilmeyi ümit ediyorlar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...