Petrol sızıntılarını temizleyecek yeni çözüm

Date:

Oleo Süngeri adlı malzeme, petrol kalıntılarını içine hapsederek denizleri temizliyor

Petrol tüketiminin katlanarak artmasıyla birlikte, petrol çıkartılması, taşınması ve kullanılması esnasında doğada bir takım kirlenmeler meydana gelmektedir. Özellikle denizler üzerindeki petrol sızıntılarından dolayı oluşan kirliliği temizlemek oldukça zorlu bir süreçtir. Günümüzde temizleme yöntemleri arasında petrolün su yüzeyinden sıyrılarak alınması veya yakılması gibi işlemler uygulanmakta. Bu yöntemler çevrenin daha fazla kirlenmesine engel olsa da, her iki yöntem de çeşitli sebeplerden dolayı ideal yöntemler olarak kabul edilmemektedir. Çünkü uygulanan bu yöntemlerle birlikte petrol atıklarının büyük bir kısmı temizlenemez ve dalgalar arasında sıkışıp kalan petrol çamurları ihmal edilir. İşte bu noktada Enerji Bakanlığı tarafından geliştirilmiş Oleo Süngeri adlı temizlik malzemesi devreye girmektedir.

Argonne Ulusal Laboratuvarı’nın dediğine göre bu sünger, diğer yüzeysel temizleme yöntemlerinin aksine bütün su sütununu temizleyebilecek. Sudaki yağı kolayca içerisine hapseden bu sünger, sıkıldığında içerisindeki yağı dışarıya çıkartabiliyor. Hatta sünger ve temizlenen petrol tekrar kullanılabiliyor.

Oleo Süngeri, Argonne’un karmaşık yapılı malzemelerin petrolü nasıl tutabileceği çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış bir üründür. Malzeme, selüloz bir süngerin metal oksit atomlarıyla işlenmesi sonucu oluşmuştur. Selüloz süngerin iç yüzüne işlenen metal oksit katmanı, yağ emici molekülleri bağlamak üzere mükemmel bir yapıştırıcı olarak kullanılır. Bu yağ emici moleküller bir ucuyla metal oksit katmanını tutarken, diğer ucuyla da yağ moleküllerini tutmaya çalışırlar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...