Oleo Süngeri adlı malzeme, petrol kalıntılarını içine hapsederek denizleri temizliyor
Petrol tüketiminin katlanarak artmasıyla birlikte, petrol çıkartılması, taşınması ve kullanılması esnasında doğada bir takım kirlenmeler meydana gelmektedir. Özellikle denizler üzerindeki petrol sızıntılarından dolayı oluşan kirliliği temizlemek oldukça zorlu bir süreçtir. Günümüzde temizleme yöntemleri arasında petrolün su yüzeyinden sıyrılarak alınması veya yakılması gibi işlemler uygulanmakta. Bu yöntemler çevrenin daha fazla kirlenmesine engel olsa da, her iki yöntem de çeşitli sebeplerden dolayı ideal yöntemler olarak kabul edilmemektedir. Çünkü uygulanan bu yöntemlerle birlikte petrol atıklarının büyük bir kısmı temizlenemez ve dalgalar arasında sıkışıp kalan petrol çamurları ihmal edilir. İşte bu noktada Enerji Bakanlığı tarafından geliştirilmiş Oleo Süngeri adlı temizlik malzemesi devreye girmektedir.
Argonne Ulusal Laboratuvarı’nın dediğine göre bu sünger, diğer yüzeysel temizleme yöntemlerinin aksine bütün su sütununu temizleyebilecek. Sudaki yağı kolayca içerisine hapseden bu sünger, sıkıldığında içerisindeki yağı dışarıya çıkartabiliyor. Hatta sünger ve temizlenen petrol tekrar kullanılabiliyor.
Oleo Süngeri, Argonne’un karmaşık yapılı malzemelerin petrolü nasıl tutabileceği çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış bir üründür. Malzeme, selüloz bir süngerin metal oksit atomlarıyla işlenmesi sonucu oluşmuştur. Selüloz süngerin iç yüzüne işlenen metal oksit katmanı, yağ emici molekülleri bağlamak üzere mükemmel bir yapıştırıcı olarak kullanılır. Bu yağ emici moleküller bir ucuyla metal oksit katmanını tutarken, diğer ucuyla da yağ moleküllerini tutmaya çalışırlar.