İnsan dokulu robotlar geliyor

Date:

Nakil yapılacak dokular robotlar üzerinde gerçek vücuda hazırlanacak

Günümüzde organ veya doku nakilleri amaçlı kullanılacak hücreler (örneğin kök hücreler) laboratuvar ortamında sabit koşullar altında yetiştirilmekte. Ancak bu dokular, nakil işleminden sonra gerçek vücut koşullarına alışma anlamında bir takım zorluklarla karşılaşmakta. Oxford Üniversitesi biraz ürkütücü bir fikir olsa da bu problemin üstesinden gelebilecek akıllıca bir çözüm ortaya atmış olabilir. Ana fikir ise hücrelerin insansı robotlar üzerinde gelişerek gerçek vücuda hazırlanması.

Eğer bu insansı robotlar üzerinde kas hücreleri yetiştirilebilirse, insan vücuduna benzer boyuta ve hareketlere sahip bu makineler, nakil yapılacak dokuları gerçek vücut hareketlerine ve gerilmelerine karşı hazır hale getirecektir. Örneğin bir el için gereken hücre dokusu, insan eline benzer bir robotun elinde geliştirilebilecektir. Böylece doğal olarak hücrelerin önceden koşullandırılmasıyla birlikte nakil işlemlerinden daha kaliteli sonuçlar alınacaktır. Ayrıca kullanılacak robotu hastanın anatomik özelliklerine göre değiştirerek, kişiye özgü nakiller gerçekleşebilecek.

[irp posts=”2174″ name=”Open Bionics, biyonik el üretimi yapıyor”]

Diğer bir yandan Oxford ekibi araştırmaya farklı bir açıdan daha yaklaşıyor. Yöntem, klinik öncesi araştırmalarda hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri azaltabilir. Ayrıca gerçek dokuları mekanik sistemlerle birleştiren biyohibrit humanoidler için bir adım olabilir. İnsanlar bu çalışmanın ardından ne gibi sonuçlar çıkacağı hakkında oldukça meraklı. Biraz Terminator filmini andırsa da, yapılan araştırma nakil bekleyen hastalar için oldukça sevindirici bir haber.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...