Parkinson ve Alzheimer hastaları için bir umut olabilir
Protein parmak izleri Parkinson ve Alzheimer gibi birçok nörodejeneratif hastalığı anlamamıza yardımcı olabilir.
Bilim adamları, vücudumuzdaki proteinlerin amiloyit adı verilen kümeleşmiş gruplar oluşturarak, nörodejeneratif hastalıklara sebeb olduklarını biliyorlar ancak bu kümeleri tam anlamıyla inceleyecek bir yol olmadığından, bu süreci tam anlamıyla anlayabilmiş değiller.
Amiloyit düzenlerini anlamak Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkları önleme veya tedavi etmenin anahtarı olacağından, bir grup bilim insanı bireysel protein moleküllerini incelemek için bir teknik geliştirdi.
Michigan ve Fribourg Üniversitelerinden bir grup araştırmacı bu metoda “5-D parmak izleme” adını verdi.
Bu yöntemde, tek seferde 1 molekülün geçebileceği 10 ila 30 nanometre genişliğinde bir nanopore kullanıyor. Bu molekül nanopore’dan geçerken cihazın elektrik akımında dalgalanmalara sebep oluyor.
Bilim adamları ve doktorlar proteinin eşsiz 5 boyutlu imzasına ulaşmak için bu akımları dikkatlice inceliyorlar.
Michigan Üniversitesi’nde biomedikal mühendislik profesörü David Sept bunu şöyle açıklıyor: “Belirli bir insanı sadece boy ve kilosuna göre tanımlamanın zorluğunu düşünün. Şu anki tekniklerle biz de bu kadar zorlanıyoruz. Cins, saç rengi ve kıyafetleri gibi ek tanımlayıcılar ile bunun ne kadar kolay olacağını düşünün. 5-D parmak izleme de spesifik proteinleri tanımlamada aynen bu şekilde çalışıyor.”
Gelecekte araştırmacılar medikal uzmanların kullanabilecekleri kandaki proteinleri anında ölçebilmesi için bir cihaz oluşturmak istiyor.
Bu cihaz doktorların kişiselleştirilmiş medikal tavsiyeler ve tedavi rejimlerini her bir hastanın durumuna göre belirlemesine yardımcı olabilir.
Sağlık ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.