Düşme tespit sistemi
Robotik exo-giysiler halihazırda medikal bir çok alanda kullanıma sahipler. Parkinson’s hastalarının daha kolay yürümelerini sağlamaktan tutun da, spinal müsküler atrofi hastalığına maruz kalan çocukların yeniden oynamalarını sağlamaya kadar bir çok alanda kullanım alanı bulan bu giysi tipleri, şimdi de EPFL’den bir araştırma ekibinin katkısıyla ‘exo-shorts’ adı verilen (sadece kalça ve üzeri bölümü kaplayan bir giysi), kullanıcının adımlarını takip eden ve düşme ya da tökezleme anında otomatik olarak tutarak yukarı kaldıran yeni bir giysi tipi olarak karşımıza çıkıyorlar.
Tökezlemeler, kaymalar ve düşmeler sebebiyle her yıl milyonlarca yaşlı insan yaralanıyor, 65 yaşın üzerindeki insanların %95’inde kalça kırıklarına ve travmatik beyin sarsıntılarına sebebiyet verebiliyor. Bir çok yaşlı insan tökezleme esnasında dengelerini sağlamaya çalışsalar da buna güç yetiremedikleri için başarılı olamıyorlar.
‘Active Pelvis Othosis (APO)’ olarak adlandırılan bu cihaz özel olarak bu amaç için tasarlanmış. Exo-iskelet kişinin kalçalarına oturarak adımlarını takip eder ve normal yürüyüş tarzını çabucak öğrenir. Eğer yanlış bir adım tespit eder, kalçaların yanlış bir açıda konumlandığını ya da kullanıcının yüz üstü düşmek üzere olduğunu algılarsa, 350 milisaniye içerisinde devreye girerek kullanıcının kalça kemiğini nötral, dik pozisyona getirirken uyluk kemiğine de baskı yaparak daha sabit bir duruma getirir ve düşmeye engel olur. APO sadece bir düşme ihtimali söz konusu olduğunda devreye girmek üzere tasarlanmıştır. Kullanıcının adımlarını desteklemeye dönük bir fonksiyonu yoktur.
APO sistemi henüz geliştirme aşamasında ve tıbbi kullanıma sunulması için oldukça erken. Güncel prototipte karbon-fiber bileşenler kullanılıyor olmasına rağmen yaklaşık 4.5 kg’lık ağırlığa sahip. Bu haliyle zayıf insanların gezinme esnasında taşıyabilmesi oldukça zor. Bu sebeple ağırlık azaltımına gidilecek olması da kuvvetle muhtemel.