Suni sensörler
Günümüzde akıllı ev tertibatı oluşturmak, tüm IoT cihazların birbirine bağlanmalarını ya da eski ev eşyalarına sensör etiketleri takarak birbirleriyle iletişim kurar hale getirmeyi gerektiriyor. Fakat artık daha da kolay bir yol var. Carnegie Mellon’dan araştırmacılar elektrik prizine takıldığında çevresel verilerin takibini yapan bir hub geliştirdiler. Temel olarak tüm ortamı kayıt altında tutan bir sensör. Bu sensörün yardımıyla programcılar, kendilerine ait bağlı cihazlardan oluşan akıllı ev uygulamalarını işler hale getirebilirler. Araştırmacılar ‘Synthectic Sensors’ adını verdikleri sensör bağını bu hafta yapılan insan-bilgisayar etkileşim konferansı olan ACM CHI’de tanıttılar.
Videoda da görüldüğü üzere cihaz USB girişi olan bir duvara takıldıktan sonra otomatik olarak çevredeki bilgileri toplamaya başlıyor ve bu bilgileri Wi-Fi üzerinden bulut sunucuya gönderiyor.
Cihazda bulunan ‘Makine Öğrenimi’ sonuçları anlaşılır olaylar şeklinde bir araya getirerek (örneğin özel bir ses şablonunu ‘bulaşık makinesi çalışıyor’ şeklinde tanımlar) bunları sentetik (suni) sensör haline dönüştürür. İnsanlar bunları diğer IoT davranışları için de dijital deklanşör olarak kullanabilirler. Örneğin; odanın sol bölümünde bulunan kağıt havlu cihazını çalıştırmak için ‘sol bölme açılsın’ diyerek bunu yapabilir. Ve aynı zamanda havlu haznesinin boşalma anını takip etmek için otomatik bir çizelge oluşturabilir.
Bununla birlikte cihazın sensöründe eksik olan bir şey var: kamera. Cihazın yapımcıları mahremiyet meselelerine karşı hassas oldukları için kamera koymamakla kalmayıp, ham çevre verilerini de bulut sisteme yüklemiyorlar. Sadece analiz edilmiş sonuçlar yükleniyor. Sentetik sensör henüz geliştirme aşamasında fakat eski ev eşyalarının birbirine bağlanması için gereken bir dolu karmaşaya engel olabilecek bir teknoloji.