Siri’nin henüz Türkçe bilmeyen yeni rakibi Cortana.
Windows 10 için sunulan sanal destek uygulaması olarak gösterilen Cortana, aslında biraz iPhone cihazlarda bulunan Siri teknolojisine benziyor. Bu uygulama sesli komut ile çalışıyor ve sizden sesli bir komut istiyor. Sizde istediğiniz her konuda Cortana’ya sesli komut verebiliyorsunuz. Bu bayan asistan oldukça yetenekli. Size hava durumunu bildiriyor, uygulama çalıştırıyor, dosya araması yapıyor, ajandanızı yönetiyor, sinemaya rezervasyon yapıyor ve isterseniz sizinle sadece sohbet ediyor. Ayrıca sistem arızalarında da bir asistan olarak görev yapıyor. Sonuç olarak doğrudan Cortana ile destek talebinde bulunabiliyorsunuz.
Windows 10’da nasıl yardım alınır sorusunun en büyük cevabı da bu noktada Cortana oluyor. Halo serisinden tanıyabileceğimiz bu kurgusal yapay zeka, sesli ve yazılı komutlar üzerinden size yardım ediyor.Start Menü’sünün hemen sağ tarafında duran yuvarlak simgeye tıkladığınızda isterseniz yazıyla isterseniz de mikrofon simgesine tıklayıp sesinizle Cortana’dan yardım isteyebiliyorsunuz. Cortana’na siz konuştukça sizin sesinize ve el yazınıza aşina oluyor, size daha sağlıklı sonuçlar verebiliyor. Bunu da Ayarlar içerisinden yönetebiliyorsunuz. Ayarlar içerisinden yönetebileceğiniz bir diğer özellik de Cortana’ya sorduklarınızın bilgisayarınıza kayıt edilme seçeneği. Dilerseniz bu özelliği aktif ediyor veya devre dışı bırakabiliyorsunuz.
Cortana Türkçe dil desteği.
Cortana’nın en büyük problemi şuan için yeterli dil desteğinin bulunmaması. Arasında ülkemizin de bulunduğu birçok ülke için Cortana’nın dil desteği ne yazık ki bulunmuyor. Microsoft bu konuda çalışmalarını hızlandırdığını ve yakın zamanda da söz konusu dil desteklerini açacağını söylese de bu süre biraz daha uzayacak gibi. Zira yakın bir zamanda dil desteğinin geleceği düşünülmüyor. Bunun için Cortana şuan Türkçe sistem kullanan kullanıcılarda kapalı olarak gösteriliyor.
Windows 10’da Cortana’yı nasıl aktif ederim ?
Windows 10’da Cortana’yı kullanabilmek için öncelikle dil ve bölge ayarlarını değiştirmemiz gerekiyor. Öncelikle başlat sekmesine tıklayarak ayarlar menüsüne giriyoruz. Ayarlar sekmesi altında bölge ve dil ayarlarını değiştirmemiz gerekiyor. Bölge ve dil ayarlarını İngilizce ve Amerika olarak değiştirdikten sonra sistemimizi yeniden başlatıyoruz. Daha sonra arama menüsüne girerek Cortana, yazıp arama yapıyoruz. Yaptığımız bu arama sonrasında karşımıza çıkan uygulamayı açarak etkinleştiriyoruz artık Cortana kullanıma hazır. Cortana kullanımının da tabi ki İngilizce sesleri algıladığını belirtelim. Bu nedenle Türkçe desteği gelene kadar komutları İngilizce olarak vermeniz gerekmektedir.