Sony’nin son sensörü aşırı derecede yavaş çekimler yapıyor

Date:

Komik sahneler ortaya çıkıyor

Sony, yakında değiştirmeyi düşünebileceğiniz telefonlarınıza etkileyici kamera trikleri getiren bir sensörü tanıttı. 3 katmanlı MOS sensörü, full HD (1920×1080) ekranda 1.000 fps’e kadar (herhangi bir chip’ten 8 kat daha hızlı) süper yavaşlıkta çekim yapabiliyor. Bunu yapmak, 2 katmanlı sensörün, resimleri oldukça hızlı bir şekilde biriktirebilen yüksek hızlı DRAM’le bir araya getirilmesi sayesinde mümkün oldu.  Sensör, bilindik ürünlerden 4 kat daha hızlı olacak şekilde 19.3 megapixel’lik imajları saniyenin 120’de birinde çekebiliyor.

Bu tip bir okuma hızı, aynı zamanda ‘döngüsel çekim’ olarak da bilinen ‘merkezi düzlem bozulması’nı azaltıyor. CMOS donanımlı kameralarda (akıllı telefon ve DSLR’lerde) bir resmin üst bölümü, alt bölümünden önce okunur ve bu da hızlı hareket eden objelerde dikey çizgilerin belirmesine neden olur. Sony’nin bir test resimde gösterdiği gibi (aşağıda) 1/120 saniyelik daha hızlı bir okuma hızı bu efekti azaltıyor. Sonuç olarak hareketli nesneler daha net çekilebiliyor ve video çekimlerindeki titreşim sayısı düşürülmüş oluyor.

Bu sensörün öne çıkan yönü, süper yavaş hızda hareket çekimi yapıyor olması. Aşağıda gösterildiği gibi 1.000 fps, Phantom Flex kamerasının çekim alanına girerek, vuruşu yapılan bir topun ya da bir köpek sıçrayışının etkisini hassas detaylarla görmenizi sağlıyor. Bunun yanında Sony, akıllı telefonların anlık hareketleri algılayabileceğini ve otomatik olarak yüksek-hız modunun çalıştırılacağını, böylece bu özelliği sadece ihtiyaç anında kullanabileceğinizi belirtiyor. DRAM biriktirme katmanı (buffer layer) sayesinde bu özellik, sıradan bir resim işlemcisine sahip herhangi bir akıllı telefonda çalışacak.

Buna mukabil piyasadaki en iyi yavaş-çekim modellerinden biri olan Google Pixel, full HD modda sadece 120 fps’lik çekim yapabiliyor ki bu da Sony Sensör’ün kapasitesinin 1/8’inden daha az. Sony aynı zamanda DRAM’in resim chipinin sonrasına koyulma işlemi esnasında doğal olarak türeyen sesin nasıl elimine edileceğini de çözdüklerini belirtiyor. DRAM’in CMOS katmanı ile devreler arasına sıkıştırılmasıyla bu sorun giderilebilecek. Chip’in yeni akıllı telefon modellerinde ne zaman kullanılmaya başlanacağı konusunda henüz herhangi bir detay yok fakat Sony çalışmaları başlattığına göre bir ya da iki yıl sürecektir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...