Storyzy, sahte haberlere karşı bir araç geliştirdi
İnternet üzerinde hiç kimse “gerçek”in bilincinde değil. Başkan Putin’in evcil köpeğinin “trump” sözcüğü ile bacağına vurmak için eğitildiğini söylemesi gibi haklı gerçek veya saçma Sahte Haberler, Facebook’ta dolaşıyor. Facebook, site aracılığıyla yayılan sahte haberlerle mücadele etmek amacıyla kullanıcıların paylaşılan uydurma haberleri ve yanıltıcı bilgileri tespit etmesine yardımcı olacak bir elektronik uyarı yayınlama kararı aldı. Aynı şekilde, Storyzy’de ortaya atılan bu sahte haberlerin önünü kesmek için bir araç geliştirdi.
Gerçek anlamda emin olduğumuz tek şey, bugünlerde, dijital yayıncılık için tasarlanmış devasa sosyal platformlardaki büyük katılım sayesinde, sahte haberlerin kabarcıklanarak hızlı bir halde dolanıyor olması. Kısacası, zaman, tüm bu sinsi yalanların ortasında, birilerinin gerçekleri üçgenleştirmeye çalışarak kafa karıştırmasının zamanı. Toplumsal açıdan iyice yaygınlaşan sahte haberler bir çok kötü olaya sebebiyet verebiliyor.
Storyzy, bu sahte haberlerin önüne geçebilmek için bir doğrulayıcı araç geliştirdi. Güvenilir medya kaynaklarından alıntılar elde etmek için doğal dil işlemeyi kullanan araç, bir Fransız ekibinin ortak çalışmasının ürünüdür. Alınan verileri doğrulamak için, ana metinden “güvenilir kaynaklar” olan 5.000 veri tabanını kullanıyorlar. Ve, kaynakları tabiki de New York Times. Dolayısıyla bu araç, sahte haberleri ortaya çıkarıp, insanların kafasını karıştıran hiç kimsenin hoşuna gitmeyeceği bir araç.
Storyzy, 2015 yılından itibaren, ana akım medya haberlerinden kaynaklanan +15 milyon “güvenilir alıntılar” veri tabanına sahip olduğunu söyledi. Ayrıca, haber ortamı, dinamik bir ortam olduğu için, günde yaklaşık 50.000 makale tarıyorlar. Hedefleri, gerçekleri öğrenmek isteyen insanlar için “güvenilir gerçek haberi” verebilmek.