Nörobilim yalanınızı yakalıyor

Date:

Yalan doğamızda var ama neden yalan söylüyoruz?

Beyaz yalan. Tanıdık geldi değil mi? yalan söylemek ile ilgili görsel sonucu

Çoğumuz günlük yaşantımızda kurduğumuz ilişkilerde pek çok kez kendimize göre rengarenk yalan söylüyoruz. Derecelendirmeye bile aldığımıza göre demek ki hayatımızda oldukça önemli bir yeri var. Yalan doğamızda var dersek çok abartmış olur muyuz? Bizce değil. Bukalemunları düşünün.

Yalan gerçekte nedir?

Avını yakalamak ya da tehlikeleri önlemek için anında bulunduğu ortamın rengine bürünerek bir aldatmaca yapar. Yuvasında kendisini izleyen avcıdan habersiz kuş, avcıyı birden karşısında gördüğünde yaralı taklidi yapar. Bu sayede kendisini ve yavrularını kurtarır ve tehlikeden uzaklaştırır. Aynı şekilde belgesellerde pek çoğumuz yaralı ceylana saldırmayan aslanın görüntülerini vay be koca yürekli aslan diyerek izlemişizdir. Oysaki yalancı ceylan paçasını kurtarmanın bir yolunu bulmuş aslanın haberi yok. Doğada yalan işe yarıyor gibi görünüyor. Bir bakımdan bizlerinde sıkı sıkıya sarıldığımız ve hayat kurtardığını düşündüğümüz beyaz yalanlarımız var. Ancak hayatta kalabilmek için bazen yalanların açığa çıkarılmasına da ihtiyaç var. Özellikle terör olaylarının arttığı, toplumsal terörün tetiklendiği dönemlerde doğru bilgiye ulaşmak oldukça zorlaştı.

yalan söylemek ile ilgili görsel sonucu

Peki ya size nörobilimcilerin yalanınızı açığa çıkardıklarını söylesek? Bilim insanları nörosinir üzerine yaptıkları incelemeler sonucunda yalan söylemek ve yalan söyleyen kişilerle ilgili bazı tespitlerde bulundu. Öncelikle yalan söyleyen kişiler eğer bir Sherlock Holmes değil iseler kendilerini ele veriyorlar.Mimikler asla yalan söylemiyor!yalan söylemek ile ilgili görsel sonucu

Beden dili ve “yalan söyleme sanatı” konusuna yıllarını vermiş araştırmacı California Üniversitesi’nden Paul Ekman şunları söylüyor: İyi bir eğitimle herkes yalan söyleyeni beden hareketlerinden ve mimiklerinden anlayabilir. Ekman’a göre yalan söylemek sinir sisteminde bir uyarıcının aktive olmasına sebep oluyor ve bu kişiyi olduğundan daha kaygılı şekle sokuyor. Çünkü yalan söyleyen kişi, anlattığı şeyin doğrusunu bildiğinden bir nevi kendi sistemlerine ve beynine karşı bir savaş veriyor. Ayrıca yüz kaslarının çalışmasını sağlayan sinirler, duyguların işlenmesinden sorumlu beyin bölümleriyle bağlantılı. Öyle ki, yalan söyleyen kişi yüzüne ifadesini yansıtıyor. Tabi duygu karmaşası yaşamıyorsa. Siz yine de şüphelendiğiniz herkesin yalan söylediğini düşünüp ilişkilerinizi yıpratmayın. Ne olur ne olmaz.yalan söylemek ile ilgili görsel sonucu

Söylenen şeyin yalan olduğunun saptanması ise yalan söyleyen kişinin duygusal boşluklarında oluşacak çatlaklara bağlı. Yani maskesinde oluşan çatlaklar, duygusal dünyasındaki bir takım gerçeklikleri ele verebilir. Bunu da ancak bu konuda eğitimli ve nörobilim alanında çalışmalar yapmış psikolog ve bilim insanları tespit ve tedavi edebilir. Yani etrafınızda böyle insanlar varsa peşin hükümlü olup kararını vermemelisiniz çünkü yalan söylemek herkesin kusuru. Tedavi eder diyoruz çünkü yalan söylemek bir hatalık eğer ki bir alışkanlığa dönüşmüşse. Adı da mitomani. Yani eğer hala yalan söylemeyi hayat kurtarıcı sanıyorsanız lütfen bir daha düşünün.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...