Midyelerden ilham alınarak su altında çalışan sentetik bir yapıştırıcı geliştirildi
İnsan yapımı en kuvvetli tutkallar bile, su altında yapıştırma özelliklerini kaybetmektedir. Purdue araştırmacıları, doğadaki modellerden esinlenerek bu sorunun üstesinden gelebilmek amacıyla bir takım çalışmalarda bulunmakta. Araştırmacılar, midyelerin kayalara yapışmak için kullandıkları proteinleri içeren polimer bazlı bir yapıştırıcı geliştirdiler.
Su altında çalışmasının yanı sıra çok da güçlü
Bu sentetik yapıştırıcı madde su altında kaldığı zaman, suyla etkileşime girmek yerine, proteinlerinin içerdiği aminoasitler sayesinde istenilen yüzeye doğrudan bağlanılmasını sağlıyor. Geliştirilen yapışkan malzemeler mağazalardaki tutkallardan çok daha güçlü. Hatta kendisinden ilham alınan midyelerin yapışkan maddelerinden bile tam 17 kat daha güçlü. Çalışmalar süresince bilim adamları bir çok defa saçlarını kazımak zorunda bile kalmışlar.
[irp posts=”9164″ name=”NASA daha dayanıklı araçlar üretmek için yeni bir malzeme geliştiriyor”]
Purdue araştırmacıları, midyelerin yalnızca kendi bedenlerini bağlı tutacak kadar yapışkan salgılayacaklarını düşünüyor. Bu çok güçlü malzeme, aslında midyelerin diğer hayvanlardan zarar görmeden kaçması için işlerini biraz zorlaştırmakta.
Ordu tarafından desteklenen bir proje
Tutkalın ticarileştirilmesi anlamında önünde henüz epey bir yol var. Bununla birlikte ABD Ordusu Donanma Araştırmaları Bürosu, kendi yapılarının su içerisinde uzun süre dayanıklı kalabilmesini sağlamak amacı gibi bir takım sebeplerle birlikte projeyi finanse etme sorumluluğunu üstlendi. Yalnız bu durum perçinlemek yerine tutkalla bir araya getirilmiş savaş gemileri göreceğimiz anlamına gelmiyor. Yine de bu düşünce tamamen uzak ihtimalli bir fikir değil.