Su neden ıslaktır?
Suyun neden ıslak olduğu sorusunu bu zamana kadar hemen hemen her çocuk sormuştur. Eğer siz sormayanlardansanız şu an merak ediyor olabilirsiniz. Sizin bir fikriniz var mı? Sizce su neden ıslak? Bilim insanları yıllar önce bu konu üzerinde tartışırlarken önce suyun yapısını incelediler ve bu soruya bilimsel bir açıklama getirdiler. Su neden ıslaktır? Gelin bu soruya birlikte cevap verelim.
Su, eğitim hayatımızın bir yerinde mutlaka bilimsel açıklamasıyla geçmiştir. 2 hidrojen ve 1 oksijen molekülünün bir araya gelmesiyle oluşur. Bu moleküller arasında onları bir araya getiren görünmez bağlar bulunur. Elimizi suya dokundurduğumuzda ya da döküldüğünde bu moleküllerin arasındaki bağlar açılır ve kopar. Bu durum da ıslaklık hissini oluşturur.Örneğin metal ya da demirden yapılmış bir kapıya kolumuzu vurduğumuzda mutlaka kolumuz acır. Ama kapıda bir değişiklik olmaz.
Çünkü kapıyı oluşturan metal ya da demir maddeyi bir araya getiren molekül ya da atomlar birbirine çok sıkı bağlar ile bağlanmışlardır. Yani bu bağların arasındaki ilişkiyi koparmak oldukça güç olduğundan sert bir his verir. Suda da buna benzer bir ilişki vardır. Su molekülleri arasındaki bağlantı oldukça zayıf olduğundan. Dokunduğumuz ya da herhangi bir yüzeye temas ettiği anda ayrışarak dağılır. Bu da ıslak bir his oluşturur. Sıcaklık ile kuruduğunda kaybolması ise hidrojen ve oksijenin arasındaki bağdan kurtularak tekrar havaya uygun şartlar altında geri dönmesiyle açıklanır.
Yani özetle ıslaklık hissi, birbirinden uzaklaşan veya yer değiştiren su moleküllerinin hareketi sonucunda bizlerin hissettiği duruma verilen isimdir.