Etkileşimli beyaz tahtalar IBM’in yapay zeka teknolojisi ile güç kazanıyorlar
IBM ve Ricoh, IBM’s Watson firmasının süper bilgisayar ve yapay zeka alanlarındaki gücünü bir adım yukarıya taşıyan ‘ Etkileşimli Beyaz Tahta ’ ürününü piyasaya sürerek telekonferans sisteminde devrim yapmayı amaçlıyorlar. Tahta, sözlü iletişimi anlık olarak bir çok dile çevirebiliyor.
IBM’in küresel ‘Internet of Things (IoT) – Nesnelerin Interneti’ merkezi Almanya, Münih’te bulunuyor. Merkezdeki ‘Akıllı İşyeri Çözümü’ birimi, mevcut telekonferans teknolojilerinin yerini almak üzere tasarlanmış. Kullanıcılar TV monitörüne ya da herhangi bir video konferans aracına ihtiyaç duymadan yalnızca VoIP (Voice Over IP) özelliklerine sahip beyaz bir tahtayla işlerini görebilecekler.
Internet üzerinden yürütülecek görüşmeler, bir uçta tasarım ve kavram gösterimi sunan bir kişi ile diğer uçta bu sunumu anlık olarak görüntüleyebilen kişiler dahilinde gerçekleştirilen şekle dönüşecek.
Etkileşimli tahta halihazırda mevcut olmakla birlikte Ricoh, IBM ile takım kurarak ürünün özelliklerini değiştirmek istiyor.
IBM Watson’s’ın bilişsel işlem gücü, beyaz tahtanın sözlü komutları anlamasını, not almasını ve hatta toplantı esnasında katılımcıların söylediklerini anlık olarak tercüme etmesini mümkün kılıyor.
[irp posts=”8517″ name=”Google, yalan haber tespit eden uygulamasını yaygınlaştırıyor”]
Kullanıcının konuşması esnasında ses, Watson tarafından işlenmek üzere bulut sisteme gönderilir. Saniyeler sonra her bir konuşmacı kendi seçmiş oldukları konuşma dilleri dahilinde yapılmış olan çeviriyi ekranda yazılı metin olarak alırlar.
Ürün, toplantı esnasında, katılımdan önemli gündem konularına kadar her şeyin kaydını tutabilir ve katılımcılara unutulan herhangi bir şey varsa hatırlatma yapabilir. Sunumla ilgili slaytların hareket ettirilmesi için ses komutları kullanılabilir, tarafların görüşleri ana toplantı ile aynı zamanda, aynı beyaz tahta üzerinde gösterilebilir.
Etkileşimli Beyaz Tahta, IBM’in yapay zeka destekli IoT oluşturumu yolundaki misyonunun sadece bir örneği. Bu örnekte birbirine bağlı cihazlar Watson’a ve ‘Kendiliğinden Öğrenen Makine (Machine Learning)’ye veri gönderir. Böylece bilgisayarlar insanlarla birlikte çalışarak, yapılandırılmamış verilerden yeni şablonlar ortaya çıkarmak suretiyle daha akıllıca kararlar verilmesini sağlayabilirler.