ANKA-S insansız hava aracı
Türk Havacılık Sanayii’ne ait Anka orta irtifalı, uzun uçuş süreli UAV (IHA) aracı Türk Hava Kuvvetleri’nde kullanılmak üzere hazırlanıyor. Komuta ve yönlendirme için görüş mesafesi yerine uydu iletişim sistemi kullanacak olan Anka-S ’in ilk seri üretimi gelecek aylarda hava kuvvetlerine teslim edilecek. Üzerinde değişiklikler yapılan platformun performansı, ilk uçuşunu 2010 yılında gerçekleştiren orijinal Anka-A sistemlerinin geliştirilmesiyle daha da arttırıldı.
TAI, silahlı havacılık sistemlerinin silahlandırılması planlarına paralel olarak yapılan bir gösterimde Anka’nın da silahlandırılabileceğini kanıtladı. Nisan ayında gerçekleştirilen bu gösteride hava aracı Roketsan’ın Small Micro Munition (SMM, aynı zamanda MAM-L olarak da bilinen patlayıcı, 22 kg ağırlığında ve lazer güdümlü olarak gönderiliyor) bombasını bırakmıştı. Bu bomba aynı zamanda Türkiye’nin geliştirdiği iki diğer taktik platformda da kullanılıyor.
Anka-S Türk Hava Kuvvetleri konfigürasyonunda Aselsan’ın geliştirdiği ‘Common Aperture Targeting System (CATS)’ olarak tanımlanan yerli yapım elektro-optik kamera sistemleriyle donatılacak.Aynı zamanda VHF/UHF radyo yayını da yapabilecek olan araç böylece sahadaki birliklerle iletişim aracı olarak da kullanılabilecek. Buna ek olarak Aselsan’ın geliştirdiği hafif ağırlıklı sentetik aralık radarı da aracın gövdesine yerleştirilecek.