Paris Air Show 2017: Hizmet helikopterimiz T625

Date:

T625 hizmet helikopteri

TAI İstanbul’daki sergisinden iki ay kadar bir süreden sonra T625 hizmet helikopterinin maketini Le Bourget’ye götürdü.

6 metrik ton, orta büyüklükte olan T625 plan itibariyle geleneksel görüntüye sahip ve Airbus’ın H155 ve AW139 modellerinin melezi gibi duruyor.

5 bıçaklı ana pervane ve dört bıçaklı kuyruk pervanesi bulunduran helikopteri, bir çift Rolls-Royce Hafif Helikopter Türbin Motoru (LHTEC) olan T800 türbinleri çalıştıracak.

T625, T800 türbinlerinin ticari anlamda kullanıldığı ilk helikopter modeli olacak. T129 ATAK saldırı helikopteri ile ortak noktalarından dolayı bu model seçilmişti.

Bununla birlikte Türk sanayi, kendisine ait yeli üretim tesisi kurmak için çalışmalara başladı. Kurulacak olan TS1400 adlı tesisin 2020 yılının ortalarında üretime başlaması planlanıyor.

T625 diğer bir çok rakibi gibi 12 yolcunun oturabileceği düz zeminli bir kabine sahip. Aracın yakıt tankı kapasitesi ise 1020 kg civarında.

TAI uçuş süresinin 3.8 saat olmakla birlikte gezinti hızının ortalama 150 km/h civarında olacağını söylüyor.

İlk uçuşunu 2018 yılı Eylül ayında gerçekleştirecek olan araç, sivil sertifikasını 2020 yılı sonunda alacak. Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı (EASA) sertifikası da bu tarihten sonra alınacak. Geliştirme programında üç araç kullanılacak. İkinci araç, ilkinin uçuşundan altı ay sonra uçuşunu gerçekleştirecek. Komple glasaj koruma sistemi de şu an itibariyle çalışma aşamasında.

Programın en zorlu yönlerinden biri ana vites kutusunun ve geçişin geliştirilmesi konularında yaşanıyor. Programın üretimi ülke içerisinde yapılmakta olup, uluslar arası kuruluşlardan da destek alınmaktadır.

Harici bir tedarikçinin ürettiği ilk prototip vites kutusunun denemesi bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek fakat TAI aynı zamanda diğer iki vites kutusunun üretimini 2017 yılı içerisinde ülke içerisinde gerçekleştirecek.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...