Tendon ve kemiği bağlayan ince lifler 3D yöntemi ile görüntülendi
Aşil tendonu, bacaktaki baldır kaslarını topuk kemiğine bağlayan kalın ve güçlü bir vücut parçasıdır. İnsanların koşma, yürüme, zıplama gibi faaliyetlerinde çok önemli bir rol oynamakta. Ancak bu tendonların kemiğe tam olarak nasıl bağlandıkları tam olarak anlaşılmış değildi. Ta ki şimdiye kadar. Çok disiplinli araştırmacılar, mikroskopik görüntüler alarak tendon ve kemik arasında kalan çok ince bir doku tabakasını görüntülediler.
Münih Teknik Üniversitesi’nde biyokimyacılar ve biyofizikçilerden oluşan bir ekip, Dr. Rainer Burgkat liderliğinde bir dizi araştırma yöntemi uyguladı. Tendon ve kemiğin bağlandığı sınır tabakası, çok ölçekli mikroskoplarla fotoğraflandı. Ardından bu fotoğraflar birleştirilip tek bir görüntü haline getirilerek incelendi. Bu görüntüde tendon ve kemik arasında düzinelerce minik lifler bulunmakta. Floresan antikorlar, katmanda bulunan spesifik proteinlerin biyokimyasal özelliklerinin tendondan daha farklı bir yapıda olduğunu ortaya çıkarıyor. Son olarak tendona ağırlık uygulandığında, hangi yöne hareket ettiğine bağlı olarak farklı liflerin dengelemek amacıyla baskıyı stabilize ettiği anlaşılıyor.
Günümüzde tendonların nanoteknoloji ile ameliyat edilmesi hakkında çalışmalar mevcut. Ancak yerleştirilen yeni sentetik parçaların, desteklenmesi gereken organik yapılara sıkıca sabitlenmesi gerekmektedir. Tendonun kemiğe nasıl bağlandığının tam olarak anlaşılmasıyla birlikte, tendonların yerleştirilen ortopedik implantlara bağlanabilmesi gibi tıbbi uygulamaların gelecekte görülebilmesi ümit ediliyor.
[irp posts=”9182″ name=”Bilim Adamları kanı gençleştirmek için hücreleri yeniden programlıyor”]