Trump H-1B ve diğer tip işçi vizeleri için reformlar planlıyor

Date:

H-1B programı gibi çalışma vizelerinin revize edilmesi hedefleniyor

Bloomberg’in bugünkü haberine göre Trump yönetimi göçmenler için diğer bir yönetici talimatı vermeyi tasarlıyor. Bu defa, bir çok teknoloji firmasının Amerika dışındaki yetenekleri Amerika’daki iş pozisyonlarını doldurmak için getirmek üzere kullandıkları H-1B programı gibi çalışma vizelerini revize etmeyi hedefliyor.

Günümüz Amerikan yasaları yıllık 85.000 işçi vizesine izin veriyor. Bu sayı yıllardır sabit kalmakla birlikte, başvuru sayısı bu sayının çok daha üzerinde oldu. Tasarının bu tip programlar dahilinde girişine izin verilen işçi sayısında azaltmayı mı hedeflediği, eğer böyle ise ne oranda bir azaltmanın düşünüldüğü, ya da yapılan başvuruların kabulünün zorlaştırılmasının mı hedeflendiği ve bunun zorlaştırmanın hangi kıstaslar dahilinde olacağı konuları henüz belli değil.

Şimdilik bildiğimiz şey, Trump’ın ‘Önce Amerika’ gündemini göz önünde bulundurursak temel mantığın, bu vize programlarını kısıtlayarak insanların dışarıdan getirilmesini zorlaştırmak suretiyle Amerika’da iş yapan firmaları ülke içinden istihdam yapmaya zorlamak olacağı yönünde.

Karar sürpriz değil

Seçim öncesi ve sonrasında Trump’ı takip edenler için H-1B ve diğer vize programları sürpriz olmasa gerek. Bu karar temel olarak yurtdışından ürün ithalini ya da işçi istihdamını zorlaştıracak kurallar ve cezalar koyarak Amerikan iş gücü ve ekonomisini güçlendirmeyi tasarlayan Trump yönetiminin pozisyonuna  tam olarak oturuyor.

Trump’ın sınır dışındaki ilk icraatleri hem Amerika içinden hem de dışarıdan bir çok itiraza sebep oldu. Kısmen Amerika’nın dünyaya insani meseleler üzerinde oynadığı role dair verdiği sinyal sebebiyle, kısmen bu tip icraatlerin doğrudan ve kaotik etkileri sebebiyle, ve kısmen de uygulamanın belli başlı bazı sektörler üzerinde göstereceği etki sebebiyle (teknoloji dünyası gibi).

Buna karşın belirtilen H-1B tasarısı yürürlüğe girmek üzere gibi görünüyor.

Sorunlardan bir diğeri, benzer yolların üstün yeteneklileri getirmek için sadece büyük teknoloji firmalarınca değil, fakat aynı zamanda girişimciler ve büyük ‘Dış kaynak kullanan’ firmalarınca da kullanılıyor olması. Dolayısı ile bu firmalara fazla sayıda başvuruda bulunuluyor ve tabii bunun sonucunda bu vizeler bazen verilme amaçlarının dışında kullanılıyorlar.

Durbin bir açıklamasında “H-1B ve L-1 vize programlarını reforma tabi tutmak bozulmuş göçmen sistemimizi tamir etmenin kritik bir parçası ve kapsamlı bir göç reformu yasasına dahil edilmeliler.  Dış kaynaklı firmalar yıllarca yasalardaki açıkları kullanarak kalifiye Ameikan işçileri yerlerinden etmek suretiyle, Amerikalıların işlerini dışarıdan gelenlere verdiler. H-1B ve L-1 Vize Reformu Hareketi bu suistimalleri sona erdirecek, Amerikalı ve yabancı işçileri istismardan koruyacaktır. Senatör Grassley’e bu önemli çift-partili yasama üzerinde benimle işbirliği yaptığı için teşekkür ediyorum” dedi.

H-1B vize sahipleri zaten geçen hafta çıkarılan göç kanundan etkilenmişlerdi. Örneğin Google, bu kapsamda olan yaklaşık 190 çalışanını Amerika’ya geri dönmeleri için çağrıda bulunmuştu.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...