Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devlerinden büyük tepkiler geldi
ABD Devlet Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz Cuma günü, içerisinde yedi farklı Müslüman ülkenin bulunduğu devletlerden gelecek göçmenlerin ülkeye girişini yasaklayan karara imza attı. ABD’de bulunan Amerikan Sivil Haklar Sendikası karara karşı dava açarken Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devlerinden de tepkiler geldi.
7 Müslüman ülkeye yasak
Karara göre Iran, Irak, Suriye, Sudan, Libya, Yemen ve Somali ülkeleri vatandaşları yeşil karta sahip olsalar bile ABD’ye giriş yapamayacaklar. Bu durum karar alındıktan sonra yurtdışında bulunan kişiler için geçerli olacak ve en az 90 gün daha ülke sınırlarına giremeyecekler.
Google’dan Washington’a tepki
İşte bu sebeple birçok etnik köken ve ulusa sahip çalışanları olan teknoloji firmaları duruma sert tepki gösterdi. Google’ın karardan hemen önce bütün çalışanlarını ülkeye geri çağırdığını biliyoruz. Ama bu durumda birçok çalışan ülkeye geri dönmek için çok geç kalmışlar gibi duruyor. Google tarafından yapılan resmi açıklamada, “Bu kararın çalışanlarımıza ve ailelerine getireceği olumsuzluklar için endişeliyiz. Aynı zamanda dünya çapında bulunan birçok yetenekli kişiyi de ülkemize getirmek için bir engel oluşturuyor” dedi. Google açıklamasına, “Washington ve diğer her yerdeki yöneticilere bu konudaki görüşlerimizi belirtmeye devam edeceğiz” dedi.
Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg de karara tepki verenler arasında. Facebook üzerinden yayınladığı mesajında Zuckerberg, “Başkan Trump’ın yakın zamanda imzaladığı kararlar konusunda endişeliyim” dedi. Zuckerberg buna rağmen Trump’ın “Hayal Kuran”larla birlikte çalışacak olmasından da mutlu olduğunu ifade etti. Facebook ayrıca yaptığı açıklamada, “kararın iş gücümüze nasıl etkisi olacağını araştırıyoruz ve kendi insanlarımızı ve ailelerini nasıl en iyi şekilde koruyacağımız üzerine çalışıyoruz” dedi.
Karara tepki veren bir diğer teknoloji devi ise Microsoft oldu. Microsoft karardan etkilenen çalışanlarına yasal destek vermeye başladıklarını bildirdi ve konuyla ilgili, “Kararla ilgili yasaklı ülkelerin vatandaşı olan çalışanlarımızın kaygılarını paylaşıyoruz. Çalışanlarımız ABD’de yasal olarak bulunuyorlar ve onlara her türlü yasal destek ve yardımda bulunacağız” dedi.
Microsoft’un en az 76 çalışanı mağdur
Microsoft’un CEO’su Satya Nadella göçmenleri destekledini ifade etti ve LinkedIn üzerinde yaptığı açıklamada, “Bir göçmen ve bir CEO olarak göçmenlerin hem firmamız hem ülkemiz hem de dünya üzerindeki olumlu etkilerini tecrübe ettim. Bu önemli konuda desteklerimize devam edeceğiz” dedi. Nadella ayrıca bu kararın 76 tane Microsoft çalışanını da etkilediğini gösteren bir belgeyi paylaştı.
Uber CEO’su Travis Kalanick kendi ekibine gönderdiği email’de, karardan en fazla bir düzine çalışanın etkilendiğini belirtti ve bu kişilerin 90 gün boyunca finansal olarak destekleneceklerini bildirdi. Bunun sebebinin, “mağdur olan çalışanların finansal yükünü biraz azaltmak ve ailelerine destek olmak” olduğunu ifade etti.
Email üzerinden yaptığı açıklamada Mozilla’nın CEO’su Chris Beard, göçmen yasağının amaçsızca geniş olduğunu ve inovasyon ve ekonomik gelişmeye karşı bir duruş olduğunu ifade etti. Açıklamasına, “Karardan etkilenen kişilerin ve ailelerinin sağlık ve güvenliğine gereksiz bir negatif darbe oldu. Savaştan ve terörden kaçan göçmenleri geri çevirmemizden bahsetmiyorum bile” sözlerini ekledi.
Karara Box, AirBNB, Y Combinator ve Fog Creek gibi daha birçok teknoloji devinden de tepkileri geldi.