Bu cihazla uzakta bulunan insanlara sessizce fısıldayabileceksiniz

Date:

Ultrasonik kelimeler

Bugüne değin hiç karanlık bir odada fısıldamak geçtiyse içinizden, yeni bir deneysel cihaz bunu gerçekleştirmenizi sağlayabilir. Tabii bu garip hoparlör ve elektrotlar odadaki herkesi hedef almadığı sürece. Bristol Üniversitesi’nden araştırmacılar, yüz hareketlerini 30 metre uzaklığa kadar duyulabilir ultrasonik kelimelere çevirebilen bir cihaz geliştirdiler.

Başın önüne ya da göğse takılan bir hoparlör ve dudaklara ve çeneye yerleştirilen elektrotlar bulunduran cihaz, henüz prototip aşamasında. Konuşma esnasında yüzdeki kasların oluşturduğu elektrik sinyallerini toplayan elektrotlar, ses çıkmadığı halde yüzde oluşan sinyalleri çevirerek cihaza iletir. Araştırmacılar, hangi kas sinyallerinin hangi kelimelere denk geldiğini algılaması için cihazda makine öğrenimi logaritması kullanmışlar. Daha sonra bu kelimeler vücuda giyilen hoparlörler tarafından ışın ultrasonik frekanslarda ışın biçiminde sadece hedeflenen kişi üzerine odaklayarak, başkaları duymadan konuşma iletilmiş olur.

Sistem henüz geliştirme aşamasının ilk evrelerinde. Şimdilik 10 temel kelimeyi tek seferde %80’lik doğruluk payı ile algılayabiliyor. Yine de ajan ya da askerler için kullanıma elverişli bir cihaz. Tıpkı Disney’in birkaç yıl önce mesajların elektrik sinyali üzerinden gönderildiği deneye benzer bir çalışma.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...