Geleceğinizi tercihleriniz değil, yetenekleriniz belirlesin
Uzun bir maraton sonucunda liseyi bitirdiniz ve üniversite sınavına girdiniz. Birden fazla adımda sınavlar silsilesini de başarıyla atlattıktan sonra hala ayaktaysanız dün sınav sonuçlarınız açıklandı. Ve az ya da çok, beklediğinizin altında ya da üstünde puanlar aldınız ve rakiplerinizle aranızda bir sıralamanız oluştu. Şimdi tercih vakti. Tercihlerinizi yaparken asıl dikkate almanız gereken şey şu ki yaptığınız Üniversite Tercihi sonrasında büyük ölçüde geleceğinizi şekillendireceksiniz. Bu yüzden: Geleceğinizi tercihleriniz değil, yetenekleriniz belirlesin![irp]
Yani bu, şu anlama geliyor. Puanınız yüksek olduğu için hiç ilgi duymadığınız ya da kendinize uygun olup olmadığını, yapıp yapamayacağınızı bilmediğiniz bir alanı tercihlerinize yazmayın. Yani herkes doktor olmak, tıp okumak zorunda değil. İşin ucunda kan görünce bayılmak, acilde bebekleri görünce dayanamayıp ağlama krizlerine girmek var. Ya da puanınız düşük diye, sırf üniversiteli olabilmek için hiç hayal etmediğiniz bir bölümü tercihlerinize yazmayın. Hayallerinizdeki işi yapmanız için bir seneye daha değmez mi yani?
Bu önerimize lütfen kulak verin.[irp]
Bu dönemde etrafınızda bir çok insan olacak ve size belki baskı yapacaklar. Bu belki zamanında ailesinin imkansızlıkları ya da bir takım başka sebeplerden o bölümü okuyamamış anne, baba, ağabey ya da ablanız olabilir. Ama hayat sizin. Bu yüzden önce kendinize bir ayna tutun. Herkesi dinleyin ancak sonunda kendiniz karar verin.
Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, eğer bir kişi yaptığı işi sevmiyorsa başarılı olsa bile verimi düşük oluyor. Bu da demek oluyor ki gelecekte yapacağınız işin hem size hem kendinize faydalı olması için önce size uygun olup olmadığını bilmelisiniz.
Kendinizi dinleyin. Çizim yapmayı seviyorsanız ve bunu iş olarak yaparım diyorsanız mutlaka bir Güzel Sanatlar tercihi yapın. Ya da Grafik Tasarım, Görsel Tasarım gibi bir bölüm de tercih edebilirsiniz. Tutkunuz var ise ve yeterince puanınız var ise tıp, mühendislik gibi ileri derecede uğraşı gerektiren meslekleri seçebilirsiniz. Sosyal bilimlere ilgiliyseniz ve sosyal yönünüz yetişmiş ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerini, Uluslararası İlişkiler, Hukuk, İktisat gibi bölümleri seçebilirsiniz. Ve daha pek çok bölüm var. Ancak burada önemli olan kimsenin değil sizin fikriniz. Başarılar dileriz…[irp]