VPN Teknolojisi

Date:

VPN (Virtual Private Network / Sanal Özel Ağ) olarak adlandırılır. Günümüzde İnternet’in yaygınca kullanılması, getirdiği bir çok avantajın yanısıra, güvenlik unsurlarının da yeniden gözden geçirilmesini sağladı. Çok değil bir kaç yıl önce 500-600 milyon internet kullanıcısı varken bu rakam artık 1.8 – 2 milyarlarda ve her geçen gün üzerine yüzbinler ekleniyor. Herkese açıklığın getirdiği faydalar bir yana, zararları ise belki bu getirilerin hepsini alıp götürecek boyutta. Bu nedenledir ki bir çok kuruluş Firewall ve benzeri yazılımlar ile ağdaki verinin gizliliğini artıracak önlemler alıyorlar. VPN de bunlardan biri.

VPN (Virtual Private Network / Sanal Özel Ağ) olarak adlandırılır.

VPN (Virtual Private Network / Sanal Özel Ağ) internet üzerinden şifreli ve güvenli veri iletişimi sağlamak için düşünülmüş bir teknolojidir. Kiralık hatlar (Lease-line) gibi daha güvenli, sağlam çözümlerin yerine VPN kullanılmasının temel nedeni, maliyet ve kolay yapılandırmadır.
Temelde iki tip VPN teknolojisi vardır. Amacımıza göre bu iki VPN teknolojisinden birini seçebiliriz.

Bu teknolojiler “Remote Access VPN ” ve “Site-to-site VPN” olarak geçer.

Remote Access VPN

Remote Access olarak tanımladığımız VPN türü, firmaların gezgin çalışanlarının firma ağına heryerden güvenli iletişimlerini sağlamak için kullanılır. Ya da büyük bir

firmanın farklı lokasyonlardaki şubelerini merkeze baglamak için kullanılır. Basitçe resimleyecek olursak: Firmamızın satış elemanı çalıştığı şehrin dışında bir görüşme sonrası bazı belgeleri print etmesi ya da ofisteki bir kaynağı kullanması gerekti, bunu normal internet üzerinden yapmak hem riskli hem de bir o kadar zordur. Bunun yerine biz elemanımıza VPN istemcisi kurarak istediği yerden şirket ağına bağlanarak “belirli” işlemleri gerçekleştirebilmesini ve “belirli” kaynaklara erişimi sağlayabiliriz, tercih edilmesi gereken yöntem de budur.

VPN (Virtual Private Network / Sanal Özel Ağ) olarak adlandırılır.

Site-to-site VPN

Bu tip VPN genellikle farklı firmaların birbirleri ile VPN aracılığı ile güvenli iletişim kurmaları için düşünülmüştür. Aynı zamanda firmanın farklı lokasyonlardaki şubelerinin merkeze bağlanmasını da saglar. Remote Acces VPN’den temel farkı VPN işlemini gören iki uçta VPN sunucu olmasıdır.

Peki bu şekilde internet üzerinden bilgi geçirmek güvenli mi?

Gerekli gizliliği ve önlemleri aldığınız müddetçe EVET. VPN kullanarak yaptığınız her bağlantıda, data paketlerinizin her biri ayrı ayrı şifrelenerek gönderilir. VPN’ler OSI referans modeline göre 2. seviyede ve 3.seviyede çalışanlar olarak birbirlerinden ayrılırlar. L2TP ve PPTP protokolleri 2.seviyede çalışırken, IPSEC, FWZ gibi protokoller 3. seviyede ve sadece IP protokolünü şifrelemek için kullanılırlar. 2. seviyede çalışan protokoller ise, 3. seviyede çalışan protokolleri üzerinden geçirebilmektedirler.

VPN (Virtual Private Network / Sanal Özel Ağ) olarak adlandırılır.

Burada güvenliği sağlayan sadece bilginizi şifrelenmiş olması değil, ayrıca bilginizin geçtiği yol boyunca içeriğinin bozulmamış olmasıda önemlidir. Bunun için Simetrik ve Asimetrik şifreleme teknikleri kullanılmaktadır. Sistem yöneticileri, güvenlik politikasına ve ağda taşınan bilgi içeriğine göre istedikleri şifreleme tekniklerini platformları desteklediği ölçüde kullanmaktadırlar.. Şifreleme tekniklerine örnek olarak aşağıdakileri verebiliriz:

* DES, 3DES
* RC2, RC4, RC5
* FWZ-1
* MPPE (40 bit, 128 bit)
* CAST
* IDEA

VPN kullanım şekilleri

VPN’ler birbirleri ile bilgi alış verişi yapabilen tüm kullanıcılarda çalıştırılabilir. PC’lere yüklenebilecek yazılımlar ile veya Windows 2000 ile birlikte gelen VPN istemci ile standart kullanıcılara da şifreli haberleşebilme yetenekleri kazandırılabilir. Bu yazılımlar yardımı ile PC’ler ile routerlar, firewall veya VPN sonlandırıcılar ile şifreli bağlantı kurulabilir. Gerekli kurulum ve ayarlamalar yapıldıktan sonra, mobil platformlarından, PC ve Mac cihazlardan VPN sistemini rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...