Düşük enerjili dizaynı ile elektrik sinyalleri sayesinde öğrenebiliyor ve hatırlayabiliyor
Eğer insan beyni gibi çalışabilecek bilgisayarlar üretmeyi umut ediyorsak, bunu beynin en küçük elementine kadar yapmamız gerekir. Bilim adamları tam da bunu başarmış gibi gözüküyor. Geliştirdikler yapay sinapslar (sinir kavşağı) beynimizde bulunan gerçekleri gibi öğrenme ve hatırlama yeteneğine sahip.
Konuyla ilgili önceki çalışmalarda sinapslar sadece bir işlevi yerine getirebiliyordu. Şimdikinde ise sadece belli bir voltajdaki elektrik akımını vererek sinapları programlamak mümkün oluyor. Bu sayede çok daha enerji dostu bir çalışma ortamı sunuyor.
Batarya gibi çalışan cihaz iki esnek film terminallerinin tuzlu su elektrolitleri ile birbirine bağlanmasından meydana geliyor. Bir transiztor gibi davranış gösteren cihazın bir terminalı elektriği ikisi arasında düzenliyor. Her ne kadar doğal malzeme olmasada karbon ve hidrojen bazlı olması gerçek beyin kimyasıyla birlikte çalışabileceği anlamına geliyor. Cihazın çalıştığı voltaj bile gerçek bir beyin ile aynı.
[irp posts=”7186″ name=”Araştırmacılar Kuantum Bilgisayarları için güvenlik sistemi geliştiriyor”]
Çalışmadaki asıl ama gerçeği gibi çalışabilecek bir sinir sistemi üretebilmek. Bununda kısmen başarmışlar diyebiliriz. Şimdilik sadece bir sinaps bulunuyor ama geliştirici ekip, belli bir düzene göre yerleştirilirse yüksek doğrulukla işlem yapabileceklerini ifade etti.