Bir hurafenin yıkılışı
Astronomlar bir kural olarak yıldızların kara deliklerin içine düşmeden önce süpernova aşamasını yaşayarak patlamak zorunda olduklarına inanırlar. Ve işte bu şiddetli ölüm her zaman bir işaret anlamına gelir, değil mi? Her zaman için değilmiş… Araştırmacılar N6946-BH1 adını verdikleri 22 milyon ışık yılı uzaklıkta büyük bir yıldız keşfettiler. Bu yıldız süpernova aşamasını bütünüyle atlamış gibi görünüyor. Zayıf bir şekilde parlaklık gösteren yıldız, daha sonra gözden kayboldu. Yani süpernova aşamasını yaşamış olsaydı, gözden kaybolmadan önce şiddetli bir parlaklık yaşanması gerekirdi.
Bu durum tekil olarak yaşanmış bir olay değil. Ohio State Üniversitesi’nden Christopher Kochanek NASA’ya büyük yıldızların yüzde 10 ile 30’unun süpernova aşamasını yaşamadan ölebildiklerini söylüyor.
Bu keşif, süper yoğunluktaki kara deliklerin nasıl oluştukları ile ilgili bilgimizi geliştirebilir. Yıldızların bu denli büyük bir kütleyi enerji salınımı şeklinde boşaltıp, dev bir anomaliye (kara deliğe) dönüşmeleri kavramı tam olarak akla yatmıyordu. Yıldızların mevcut kütlelerini, yeni bir başlangıç için kullandıklarını düşünmek, daha mantıklı geliyor. Bu aynı zamanda eğer her dev yıldız bir patlama ile yok oluyor olsaydı bilim adamlarının da çok sayıda süpernova görmüş olmaları gerekirdi sorusunu cevaplamaya yardımcı olacak türden bir yaklaşım. Bazı yıldızların drama yaşamadan yok olabileceklerini fark etmiş olmak bir miktar inanış biçimine halel getiriyor olsa da, bir dizi kozmik sırrın çözümünde yardımcı olabilecek türden bir buluş olduğu söylenebilir.