Manyetik nano parçacıklar
Bulunduğumuz noktada parmaktan alınan bir damla kandan hastalık teşhisi yapma düşüncesi neredeyse hükmünü kaybetmiş durumda. Nihayet son bir yıldır yapılan çalışmalar da teknolojiye olan son ümitleri yaktı tüketti. Buna rağmen Bluesense Diagnostics isimli Danimarka-Tayvan firması Dengue Fever ve Zika virüslerini tek damla kan ile tespit edebilecek bir teşhis kutusu geliştirdiğini iddia ediyor.
Zika artık akşam haberlerinde baş haber olarak yer almıyor olabilir ama bu virüsün kaybolup gittiği anlamına gelmiyor. Ocak ve Mayıs 24 2017 tarihleri aralığında CDC’nin bildirdiğine göre bu virüse yakalananların 121’i Amerika’da yaşıyor. Bluesense USAid’nin Grand Zika Challenge çalışmasının bir parçası olarak sorunun teşhisinde etkili bir yöntem geliştirdiği için nakit para ödülü kazanmıştı.
[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]
Parmağa iğne batırılıp, plastik kutuya konduktan sonra manyetik nano parçacıklarla karıştırılıyor. Örnek daha sonra içerisinde dokuz dakika boyunca santrifüjleneceği küçük bir döner tablanın oduğu BlueSense makinesine konuluyor. Daha sonra kan taranarak sonuçlar elde edilir (tarama işlemini blu-ray oynatıcılarda bulabileceğiniz tarzda mavi renk bir lazer yapıyor).
BlueSense yönetici başkan yardımcısı Jessie Sun firmanın halihazırda Dengue testleri için onay aldığını ve şu anda Zika testleri için FDA ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Sun firmanın bu işin üzerinden kolaylıkla geleceğine inanıyor zira her iki işlemin de benzer şekilde test edildiklerini belirtiyor. Eğer BlueSense’in cihazı başarılı olursa hasta başına 20$’dan az bir fiyatla test işlemlerini gerçekleştirecek. Bu miktar, kişi başına yüzlerce dolara mal olan bir çok özel Zika testinden çok daha ucuz.