IBM Watson muhteşem kanser tedavi yöntemleri sunuyor

Date:

Hastaların teşhis ve tedavilerine yardımcı

Watson kanser tedavileri tasarımında gün geçtikçe daha da iyi hale geliyor. American Society of Clinical Oncology’de bu hafta sunulan yeni veriler IBM Watson’ın Oncology için sunduğu kanser tedavi önerilerinin büyük oranda doktorların tavsiyelerine paralel olduğunu gösteriyor. Firma aynı zamanda doktorların hastalarını teşhis ve tedavilerine yardımcı olmak üzere tasarlanan kanser tedavi ürünü olan Onkolog Watson ‘ın, dünya çapında dokuz yeni tıp merkezi tarafından kullanıldığını bildirdi.

ASCO’da sunumu yapılan birkaç çalışmada araştırmacılar Onkolog Watson’ın farklı kanser tiplerine yönelik tedavi önerileri sunma konusunda çok iyi olduğunu gösteriyor. Hindistan’da yapılan bir araştırmada Watson’ın sunduğu tedavi yöntemleri, akciğer kanseri için doktorların sundukları yöntemlerin %96’sı ile, rektal kanserde bu oranın %93 olduğu ve kolon kanserinde ise %81’lik bir uyum gözlendiği belirtildi.

Aynı zamanda Tayvan’da yapılan kolorektal, akciğer, göğüs ve mide kanseri tedavileri için de yakın oranlar söz konusuydu. Ek olarak Watson göğüs ve akciğer kanseri hastalarının klinik test uygunluğunun ölçümünde insana göre %78 oranında daha hızlı olduğu, böylece görüntüleme süresini 110 dakikadan 24 dakikaya düşürdüğü de belirtildi.

Onkolog Watson, Memorial Sloan Kettering’de bulunan doktorlar tarafından eğitilen ‘bilişsel işlem sistemi’dir. Sistem, hastanın tıbbi kayıtlarını alarak sağlık durumu hakkında ilgili bilgiyi çıkarıp, hastaya uygun bir tedavi planı hazırlayabilmektedir. Watson aynı zamanda hangi tedavilerin izlenmemesi gerektiğini önerebilir, önerilerini desteklemek için ilgili çalışmaları sunabilir. Netice itibariyle sistem doktorların en yeni araştırmaların yardımıyla her bir hastanın durumunu gözden geçirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlandı.

Watson’ın sağlık alanındaki başarıları yeni değil. Fakat kaydettiği yeni bulgular onu doktorlar için daha yararlı hale getiriyor. Dahası, Watson tüm dünya çapında kullanılıyor ve dokuz yeni hastaneyi kullanıcı listesine dahil ediyor. Bunlar arasında Avustralya, Meksika, Brezilya ve güney Asya’da bulunan ülkelerdeki tıp merkezleri de var. Bununla birlikte finansal ve işlevsel bazı sorunlar sistemin University of Texas ‘MD Anderson Cancer Center’da planlanan çalışmasının ertelenmesine neden oldu.

IBM’in belirttiğine göre Watson’ın değerlendirme yapabildiği kanser tiplerine şimdi prostat kanseri de ekleniyor. IBM Watson Sağlık birimi başkanı Andrew Norden yapmış olduğu bir basın açıklamasında “Bu çalışmalar Watson teknolojilerinin onlardan beklediklerimizi yaptıklarını gösteriyor: doktorların kendi deneyimlerini arttırmak ve ispat bazlı tedavi uygulamada uzmanlaşmaya yardımcı olmak.”

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...