İklim değişikliğinin önüne geçilecek
Alman bilim adamları, yoğun ışık kaynaklarının iklim dostu yakıt üretmede kullanılabileceği ümidiyle dünyanın en büyük yapay güneşine odaklanıyorlar. Cologne’nin 19 mil batısında yer alan Jülich’te gerçekleştirilen Synlight deneyi 149 adet güçlendirilmiş film projektör spot ışığından oluşuyor ve dünyadaki doğal güneş ışığı yoğunluğundan 10.000 kat daha fazla ışık üretiyor.
Tüm lambalar ışığı tekil bir nokta üzerinde yoğunlaştırmak üzere çevrildiklerinde düzenek 3.500C derece civarında sıcaklık üretebiliyor (maden eritme ocağından yaklaşık 2-3 kat daha fazla).
“Deneyin korunmuş bir radyasyon çemberi içerisinde yapıldığı Alman Havacılık Merkezi’nde araştırma yöneticisi olarak görev yapan Profesör Bernard Hoffschmidt “Düzenek açıkken odaya girerseniz, doğrudan yanarsınız” dedi.
Deneyin amacı hidrojen yakıtı üretimi için reaksiyona güç kazandırmak amacıyla doğal güneş ışığını konsantre etmek için uygun bir düzeneği bulmak.
Güneş ışığını suya odaklamak için aynaların kullanıldığı güneş gücü istasyonları halen iyi bir kuruluma sahipler. Bu istasyonlar türbinleri çevirerek elektrik üreten buharı üretmek için güneşten alınan ısıyı kullanarak çalışırlar.
Synlight deneyi daha sonra uçaklar ve arabalar için yakıt olarak kullanılmak üzere su buharından elde edilen hidrojen reaksiyonuna güç kaynağı sağlamak üzere benzer bir düzeneğin kullanılabileceğini araştırıyor.
Synlight şu anda yüksek oranda enerji kullanıyor. Dört saatlik bir işlem süresi, dört kişilik bir ailenin yıllık ev elektriği ihtiyacının dört katı kadar elektrik harcıyor. Fakat bilim adamları gelecekte doğal güneş ışığının doğal karbon yoluyla hidrojen üretimi için kullanılabileceği beklentisi içerisindeler.
Hoffschmidt “Uçakları ve arabaları CO2’siz yakıtla kullanmak istiyorsak milyarlarca ton hidrojene ihtiyacımız olacak… İklim değişikliği hızlanıyor, dolayısı ile biz de yeni icatları hızlandırmalıyız” dedi.