Kronik uykusuzluk beynin kendi kendini yemesine neden olabilir
Özellikle bitkin olduğunuzda beyin kapasitesinde de eksik olduğunuzu kesinlikle hissedebilirsiniz. Uykusuz olarak yapılan eylemlerde yapılabilecek hatalar artacaktır.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, kronik uykusuzluğun beynin kendi kendini yemesine neden olabileceğini düşündürmektedir.
İtalya’daki Marche Politeknik Üniversitesi’nden Michele Bellesi tarafından yürütülen ve Journal of Neuroscience’de yayınlanan yeni araştırma, düzenli uyku, spontan uyanma, uyku yoksunluğu ve kronik uyku yoksunluğu olan farelerin beyinlerini analiz etti.
Astrositler daha fazla aktivite gösteriyor
Bilim adamları, blok yüz tarama yazılımını kullanarak fare frontal korteksindeki sinapsları ve hücre süreçlerini ölçtü. Özellikle astrositler olarak adlandırılan hücrelere bakan araştırmacılar, uykudan mahrum bırakılan farelerin bu hücrelerle daha fazla aktivite gösterdiğini buldu. Bulgular astrositlerin beynin enkaz parçalanmasına neden olduğunu gösteriyor.
Bellesi New Scientist’e “Sinapsların bölümlerinin uyku kaybından dolayı astrositler tarafından tam anlamıyla yediğini ilk kez gösteriyoruz” dedi. Çalışma aynı zamanda beyinde bulunan hücrelerin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan mikroglial hücreler üzerindeki etkisine baktı.
Ciddi beyin bozukluklarına yol açabilir
Çalışma, kronik uyku kısıtlamasının (bu durumda beş gün uyanık kalması) mikroglial aktivasyon belirtilerinin arttığını gösterdi. Microglial hücrelerin düşük seviyeli sürekli aktivasyonu ciddi beyin bozukluklarına yol açabileceğinden Michele Bellesi, bu sonuçların daha çok ilgili olduğunu söyledi. “Alzheimer ve diğer nörodejenerasyon formlarında sürekli mikroglial aktivasyonun gözlendiğini zaten biliyoruz” dedi.
[irp posts=”15439″ name=”Seksenbeş milyon izlenen, doğar doğmaz yürüyen bebeğin videosu”]