Araştırmaya göre Play Store’daki VPN uygulamalarının %38’i virüslü
Bildiğiniz gibi Google’ın Play Store mağazasında bir uygulama indirirken yazılım sizden birçok izin istiyor. Birçoğumuz bu izinlerin ne olduğunu bakmadan kabul ediyor ve uygulamayı indiriyoruz. Ama bu uygulamalar bizim bilgilerimizi istemeyeceğimiz kişilerle paylaşabiliyor. Bizde aslında buna izin veriyoruz.
Bildiğiniz gibi VPN uygulamalarının amacı sizi bu tip bilgi hırsızlıklarından kurtarmak. VPN sizi özel bir sanal network kullanarak karşı tarafa sizin bilgilerinizin gitmesini engelliyor.
Tamda bu noktada dikkat etmeniz gereken bir şey var. Sizin güvenlik amacıyla indirdiğiniz VPN yazılımları tamda sizi korumak için verdiği sözün tersini yaparak bilgilerinizi çalabilir.
Konuyla ilgili Avustralya ve İskoçyalı uzmanların yaptığı araştırmaya göre Google Play Store’da bulunan VPN uygulamalarının neredeyse %38’i kötü amaçlı yazılımlarla birlikte geliyor. Bu durumda bu gibi uygulamalara kör bir güvenle yaklaşmamız gerektiğini gösteren önemli bir bilgi.
Araştırmada uzman ekip, Google Play Store’da bulunan 234 farklı VPN uygulamasını inceledi. Araştırmanın sonucuna göre incelenen uygulamaların üçte biri kötü amaçlı yazılım yani virüs içeriyor. Bunların bazıları telefonunuza zorla reklam yayını yaptırırken, %18’inin iddia ettikleri gibi bilgilerinizi korumadığı ortaya çıktı. Her 10 uygulamadan 8’i size ait hassas bilgilere ulaşım istiyor. Bu bilgilerin içerisinde kısa mesaj geçmişinin ve üyelik bilgileriniz gibi şeyler bulunuyor. İste bu nokta da en önemlisi. Bu VPN programları tam olarak görevlerinin tersini yapıyor. Sizin bilgilerinizi koruyacağı yere bu bilgileri toplayıp kötü amaçlı kişilerin kullanımına açıyor. Bu uygulamaların yüzbinlerce kişi tarafından kullanıldığı düşünülse durum gerçekten vahim.
Uzmanlar bu bilgilere uygulamaların APK’larına (yükleme dosyası) tersine mühendislik yaparak erişmiş. Yapılan tersine mühendislikten sonra uzmanlar Android Manifest dosyalarına ulaşarak buradan bahsi geçen uygulamaların ne tür dosyalar için izin aldığını çıkarmış.
Uygulamaların %43’ü reklam yayınlayan virüs, %17’si zararlı reklam, %6’sı riskli yazılım ve %5’i casus yazılımla geldiği tespit edildi.
Uzmanlar uyarıyor; bir uygulamayı indirmeden önce mutlaka o uygulamayla ilgili yorumları okuyun ve puanlamasına bakın. Ayrıca uygulamanın sizden hangi bilgiler için izin istediğini de mutlaka kontrol edin.