“Android’in Babası” Andy Rubin, donanıma geri dönüş planlıyor

Date:

Essential şirketinde, Andy Rubin’in bir sonraki adımı ne olacak?

Andy Rubin, Essential Inc.’da konektör geliştiriyor. Bloomberg’e göre 2013 yılında Google’dan ayrılan Rubin, yeni girişimi olan Essential firmasında çalıştırmak üzere eski Android mühendislerini istihdam etti. Zira akıllı telefonların gelecekte ev tipi yapay zeka cihazlarının bir çeşit merkezi olacağını düşünüyor. Bloomberg ayrıca “Planlamadan haberdar olan bir şahıs, Essential’ın mühendislerinin batarya dolumu ve telefon fonksiyonunu zaman içerisinde genişletme konularında özel bir konektör geliştiriyorlar dedi. Manyetik konektör Essential’a ya da diğer üçüncü parti firmalara akıllı telefonlara ek özellikler edindirecek donanım aksesuarları üretmeleri için imkan verebilir” şeklinde bir bildiride bulundu.

Her iki fikir de yeni değil

Milenyum dönemecinde Bluetooth endüstrisi, PAN (Şahsi Alan Şebekesi)’lar ve ‘piconet’ler konusunda oldukça hevesliydi. Her iki kavram da günümüz mobil ve IoT cihaz yapım tarzıyla ilgili büyük oranda tutarlı bir sezgide bulunmuştu : cihaz, cihaza aracı olacak.

Endüstri 2003 yılında size ‘kişisel sunucu’ idealini satmak için mücadele veriyordu. Bu gayretli mücadele 802.15, Z-Wave ve ZigBee gibi düşük güçte protokollerle ilgili ciddi bir rekabet yaşanmasına sebebiyet verdi. Her ne kadar PAN hayali hiçbir zaman için gerçekleştirilemediyse de, günümüzde akıllı telefonların  bir cihaz merkezi’nin işini yapabildiklerini söylemek de pek olası değil.

Ürün satışlarına fayda sağlamadı

Bununla birlikte bu fikrin denemesini yapan satıcılar (LG, LG Friends’le, Motorola, Moto Mods’la) umduklarını bulamadılar. LG, Friends modelinde uyarladığı genişleme girişinin satışlara fayda sağlamadığını itiraf ediyor.

Bu kavram birkaç zorlukla yüzyüze : IoT’un ilk nesli yoğun bir pazar talebini canlandırmaktan aciz kalmıştı. Aynı zamanda berbat güvenlik sistemi, ekonomik ve mahremiyetle ilgili endişelere sebebiyet verdi. Yapay zeka tomurcuğu henüz patlamadı fakat tüketicilerin geleceğe dönük yapay zeka tabanlı ‘yardım’ kavramını en iyi ifadeyle ‘sıkıntı’ olarak gördüklerine dair işaretler söz konusu.

Yani Bloomberg’in derlemiş olduğu sınırlı bilgiye dayalı olarak Essential Inc.‘ın pazara ne getirebileceğine dair öngöründe bulunmak zor. Bununla beraber Rubin’in izlemci kaydı (WebTV’den Android Sidekick’e kadar) ilgileri ve yatırımcıları cezbediyor.

İlk telefonumuz Danger Hiptop’u 15 yıl önce Palo Alto’da Dotcom kazasının derinliklerine bıraktıktan kısa bir süre sonra Rubin’le (ve köpeğiyle) karşılaşmıştık.

Bilindik GSM telefon satıcıları Symbian’ı yapmak için Microsoft’ta bir araya geldiklerinde, 1998’de başlayan ‘sahte akıllı telefon savaşı’na girdiğimizin üçüncü yılıydı. Geleneksel akıl, her seviyede yarışan satıcılarıyla birlikte taşınabilirlik kavramının, sofistike (gelişmiş) yatay endüstriye doğru evrimleşeceği yönündeydi. Teoride bu takdire şayan düşünce tipi, kullanıcılara daha fazla seçenek sunabilirdi. Fakat aynı zamanda bir telefon parçalarını bir araya araya getirme sıkıntılarını da beraberinde getirebilirdi. Üstelik  şu yöndeki hayali gerçekleştirmek de oldukça zaman almıştı : 3G geç kalmıştı ve dolayısı ile pazarın büyük bölümü Symbian işletim sistemine kalıyordu. Hizmet firmaları her ikisi için de beklemek zorundaydılar.

Bunun aksine Rubin, eğer sunucu işin üstesinden gelebilirse ne telefon cihazlarının o denli gelişmiş, ne de şebekenin hızlı olmasına gerek olmadığını gördü. BlackBerry gibi Danger Inc. da web sitelerini çatırdatan bir proxy ile sıkı bir çalışma yaptı. Neticede 2G şebeke üzerindeki cihazlarında epey kullanışlı hale geldiler. Sonraları SideKick olarak tanınan Hiptop, tekdüze bir görünüm arzediyor olabilirdi, fakat en azından sorunsuz ve kullanımı eğlenceliydi.

2003’te Danger’dan ayrıldıktan sonra Rubin, Android Inc. adında gizli bir girişim firması kurdu. Maksat somut  bir üründen çok, bir platform oluşturmaktı. Fakat Danger’da olduğu gibi platform Java tabanlıydı.  Android ekibinin düşüncesi : BlackBerry yerine iPhone ile mücadeleye kilitlenmek temel strateji olmalıydı. Ve nihayet Google’ın saldırgan ‘ücretsiz kullanım’ stratejisi ile platform zaferine ulaşıldı. IDC’ye göre dünya çapındaki akıllı telefon satışlarının yaklaşık yüzde 87’si Q3 Android’lerdi.

Rubin’in önceki WebTV’nin kitleler için internet’e giriş kapısı olarak değerlendirilmesine dair öngörüsü son derece iyimser görülebilir. Gelin görün ki günümüzde bütün televizyonlar bir çeşit web tarayıcısı ile birlikte geliyorlar.

Google’ın Android’in varisi olması muhtemel olan ve geçtiğimiz yıl ‘Fuschia Projesi’ olarak adlandırılan projenin gerçekleşmesine henüz yıllar var.

Android ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...