B Füze ve Silah Sistemi Savunma Sanayi Müsteşarlığı interenet sitesinde yer alan bir habere göre , B (BORA) Füzesi ve B (BORA) Silah Sistemi Projesi kapsamında; Sırasıyla şu ifadelere yer verilmiştir …
Roketsan B (BORA) füzesi 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) sergilenecek.
”Bora Füzesi nedir B Füze ve Silah Sistemi”
Amaç; Uzun menzilli karadan karaya füze ve silah sisteminin tasarımı, kalifikasyonu, gerekli altyapının kurulması ve seri üretimi amaçlanmaktadır. Kapsam; KKK.lığı’nın ihtiyacı olan B füze ve silah sisteminin tedariki.Proje Modeli: Yurt içi Tasarım ve Üretim. Ana/Alt Yüklenici: Roketsan A.Ş. Sözleşme İmza Tarihi: 23.11.2009. Mevcut Durum: Teslimatlar proje takvimine uygun olarak devam etmektedir.
Bora füzesi Sinopta başarıyla test edildi.
Bakan Fikri Işık; Sinop’ta 280 km menzilli Bora Füzesinin test atışı gerçekleştirdiğini ve Karadeniz’deki hedefine tam isabet ile vurduğunu belirtti.
Bora Füzesi, B Füze ve Silah Sistemi, Haber Kaynağı
Savunma Sanayi Müsteşarlığı sitesinde Anasayfa>Projeler>Hava Savunma ve Uzay>Stratejik Sistemler>B (BORA) Füzesi ve B (BORA) Silah Sistemi Projesi, alt başlığından duyurulana kadar, kimsenin bilmediği, sır gibi saklanan, Bora Füze ve Silah Sisteminin Roketsan tarafından tasarlandığı ortaya çıktı.
Bora Füzesi, B Füze ve Silah Sistemi Teslimatları proje takvimine uygun olarak devam etmektedir.
Savunma Sanyi Müsteşarlığı ve askeri kaynaklar füzelerin teslim edilip edilmediği hakkında bir bilgi paylaşmadığı halde, sitede yer alan habereden öyle anlaşılıyor ki Türkiye’nin satıhtan satıha veya karadan karaya olarak tabir edilen, 300 km uzun menzilli bir füzesi var.
Bora Füzesi nedir ? Bora Füzesi özellikleri nedir ? ne olabilir ? sualinin cevabı için öne çıkabilecek olan maddeleri aşağıda sıralıyalım;
Yüzde 100 milli olan Bora füzesi, 300 km menzilli, hidroksil uç gruplu polibütadien (HTPB) kompozit yakıt, balistik özelliği, hedefe istediği yönden yaklaşabilme kabiliyeti, yüksek isabet oranı, harp başlığı, özellikleri olabilir.
Uydu komuta ve kontrol sistemleri, yerden yada kendinden yönlendirilebilen, kızılötesi arayıcı başlık (IIR), TNT + RDX Güdüm Sistemi, navigasyon INS (Inertial Navigation System) Süpersonik (Ses Hızının üzerinde:1,225 km/h’ den fazla ) Fünye (Ateşleme Mekanizması) : Proximity, donanımına sahip olabilir.
Düşman hava savunma birimleri, C3I merkezleri, lojistik ve altyapı tesisleri gibi yüksek değerli hedeflere saldırmak için tasarlanmış ve dost topçu silahlarına ateş desteği sağlayarak yüksek hareket kabiliyeti sağlayan bir balistik füze sistemi olması beklenen ihitmaller arasındadır.
Roketsan tarafından geliştirilen Bora füzesinin 610 mm çaplı olduğu, sistemin yüksek teknoloji ürünü seyrüsefer ve otomatik tevcih sistemleri sayesinde ‘at ve uzaklaş’ taktiğiyle çalıştığı belirtildi. Sistem, farklı marka ve modellerde araç, telsiz, güç sistemi, seyrüsefer sistemi gibi alt sistemlere sahip olacak şekilde kullanıcının lojistik altyapısı ve ihtiyaçlarına göre farklı versiyonlarda tasarlanabiliyor.
Yukarıda belirtilen özelliklerin bir çoğuna sahip olan J-600 Yıldırım füze versiyonları, Türkiye’nin savunma gücünün bir göstergesidir.
- J-600T Yıldırım I (150 km) Hazır.
- J-600T Yıldırım II (300 km) Hazır.
- J-600T Yıldırım III (900 km) Hazır.
- J-600T Yıldırım IV (2.500 km) Yapım aşamasında.
Türkiye’nin diğer füze ve roket sistemleri;
Dünya’nın en uzun menzilli Nükleer füzeleri video;