Ambient OS: Essential’ı ayakta tutacak temellerden biri

Date:

Kapsamlı bakış

Dün Andy Rubin’in Essential’ından gelen haberlerle sarsılan olağanüstü bir sabahı yaşamıştık: Özgün tasarımıyla köşeden köşeye ekranlı yeni bir Android telefon, modüler aksesuar sistemi, bu sisteme ithaf olunmuş bir adet yeni 360 dereceli kamera ve büyük yuvarlak ekranlı yeni akıllı ‘speaker’.

Fakat tüm bu haberlerin en büyüğü, işte o speaker üzerinde çalışan işletim sistemi olsa gerek. Essential bu sisteme ‘Ambient OS’ adını veriyor ve ekliyor: işbu işletim sisteminin amacı, evinizin fiziksel planlamasını, içindeki eşyaları ve bu eşyalara sunulan farklı hizmet ve cihazları ‘kavramak’ suretiyle, evinizi ‘işler’ hale getirmek. Ambient işletim sistemi, tüm bu şeylere kombine biçimde açılan bir ‘API’dir. Söz konusu API, yeni tip uygulamaların bunların tepesinde bulunmasını sağlar (örneğin zamana ayarlı ışıkların, zamanı geldiğinde yanmaları gibi).

Evinize açılan kapı

Eğer bunun temel olarak IFTTT (bilenler bilir; sistem otomasyonu tarzı bir işletim şekli. ifftt.com adresinden check edebilirsiniz)’nin güçlendirilmiş bir versiyonu olduğunu düşünüyorsanız, yanılmıyorsunuz.  Fakat buradaki fark Essential’ın tüm bu mantığı ‘Essential Home’ cihazı üzerinde yürütecek olması. Böylece bulut sunucu kullanılmayacak, gizlilik ve veri güvenliği azami seviyeye çıkarılmış olacak. Essential’a göre Ambient işletim sistemi, bulut API’lerle iletişim kurmak yerine doğrudan evinizdeki yerel ağ üzerinden ev cihazlarınızı kontrol edecek. Ve tüm kullanıcı verileri de yerel olarak saklanacak.

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

Dahası, Essential ‘Ambient’ işletim sisteminin sadece akıllı evle ilgili işler yapacağını ve kullanıcıların bu fonksiyonları aktive edip etmeme iradesine sahip olacaklarını belirtiyor. Yani diğer yapay zeka artıkları gibi, zaman içerisinde makine öğrenimi yoluyla kazandığı yeni bilgiler doğrultusunda ne yapmak isteyebileceğinizi kestirip, kafasına göre hareket etmeyecek. Bir nevi sahip ne derse o mantığı ile hareket edecek.

Gel gelelim tasarıma. Dananın kuyruğunun koptuğu yer. Zira ye kürküm ye günlerindeyiz. Kimsenin iç dünyaya aldırdığı yok. Lakin bu noktada bizim de söyleyebileceğimiz pek bir şey yok zira sahip olduğumuz tek şey, cihaza ait birkaç ekran görüntüsü. Cihaz ses ara yüzü çevresinde tasarımlanmış, bunun haricinde yuvarlakımsı bir diğer ana ekran mevcut. Haricen randevu ayarlamalarında kullanılabilecek birkaç bilgilendirme alarmı silsilesi.

Evet, şimdilik bildiklerimiz bu kadar. Yeni bir cihaz üzerinde çalışacak, yeni bir işletim sistemi. Kaldı ki şu an itibariyle gördüğümüz resimler bütünüyle pazarlama aşaması yapıma ait. Netice itibariyle evinizdeki tüm cihazları merkezi anlamda kullanabileceğiniz, ve bazı yeni etkileşimlerin eklendiği bir cihaz olma özelliği taşıyor. Bununla birlikte SmartThings ya da Works With Nest gibi mevcut platformlardan çok daha kapsamlı olacağı da aşikar. Andy Rubin kendinden bekleneni yapmış netekim.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...