Eski Windows versiyonları yeni donanımlarda güncellenemeyecek

Date:

Eski sistemler yeni PC’lerde desteklenmiyor

Windows 7 2020 yılına kadar, Windows 8.1 ise 2023 yılına kadar güncellemeleri alabilecek, değil mi? Bazı düş kırıklığı yaşayan kullanıcıların bu hafta keşfettikleri gibi eğer eski Windows versiyonlarını yeni donanım üzerinde çalıştırmaya uğraşıyorsanız, hayır.

Son  ‘Salı Yaması’ güncellemeleri yayınlandığında eski bir Windows versiyonunu yeni donanım üzerinde çalıştıran herkes bu hafta tam bir şok yaşadı. Son güvenlik güncellemelerini almak yerine bu müşteriler bir hata mesajı ile karşılaştılar:

Desteklenmeyen Donanım

Kullanmakta olduğunuz PC, bu Windows versiyonunda desteklenmeyen bir işlemciye sahip ve güncelleme alamayacaksınız.

[irp posts=”4860″ name=”Windows 10’da yüksek performanslı Oyun Modu”]

Bu sorun 7. Nesil Intel işlemcilerle (Kaby Lake) ve AMD Ryzen (Bristol Ridge) çiplerle donatılmış yeni donanımlarda meydana geliyor. Intel CPU’larla yüklenmiş sistemler 2016’nın sonunda satıldılar. AMD’nin yeni çipleriyle yapılan cihazlar pazara henüz ulaşmaya başladılar.

Her ne kadar güncellemelerin ani duruşu bazı bilgisayar sahiplerine şaşırtıcı gelse de beklenmeyen bir durum değildi. Microsoft Ocak 2016’da destek politikasında yaptığı değişikliği yayınlamıştı.

Microsoft kısıtlamaları ilk başta duyurduğunda aynı zamanda 6. Nesil Intel işlemcilerini kullanan (Skylake) bilgisayarları da etkilemesi amaçlanmıştı (2015 yılı sonunda satılanlar). Firma daha sonra bu planı sessizce geri çekmiş, tam olarak desteklenecek Skylake tabanlı sistemlerin bir listesini yayınlamıştı.

Desteklenen listesinde yer alan Skylake tabanlı sistemler Microsoft’un Windows 7 ve Windows 8.1 için genişletilmiş destek zaman aralığının bitimine kadar güncellemeleri alacaklar (sırasıyla 14 Haziran 2020 ve 10 Haziran 2023). Desteklenenler listesinde yer almayan sistemler eski Windows versiyonları için güncelleme erişimini 17 Temmuz 2018 itibariyle kaybedecekler.

[irp posts=”9253″ name=”Yakında Windows 10’da masaüstü uygulamalarını yüklemeyi engelleyebileceksiniz”]

Tabii 2015 öncesi çip ile tasarlanan cihazlar (Intel’in Haswell ve Broadwell ailelerini de içeren) bu durumdan etkilenmediler. Günümüzde üreticiler bu 4. Ve 5. Nesil Intel ürünlerini kullanan bilgisayarlardan bol miktara sahipler. Bu modeller 2018 sonrasında eski Windows versiyonlarının kullanılacağını ön gören firmalar için daha iyi iş yapıyor.

Windows 10’a yükseltme tavsiye ediliyor

Her ne kadar Windows’un eski versiyonlarını yönetici araçlarını kullanarak indirip manuel olarak yüklemek mümkünse de Microsoft’un kurumsal çözümü etkilenen sistem sahiplerinin Windows 10’a yükseltme yapması yönünde.

Firma bazında alım yapanlar için destek politikalarındaki bu değişiklik herhangi bir fazladan masrafa neden olmayacak olsa gerek. Windows Enterprise lisansına Yazılım Garantisi ile birlikte sahip olan herhangi bir firma Windows 10’u lisans haklarının bir parçası olarak yükleyebilir.

Hatta Skylake ya da Kaby Lake tabanlı sistemleri kullanarak sıfırdan donanım oluşturmuş ve Windows 7 ya da 8.1 kurmuş olan bir sürü PC sahibi de Windows 10’a ücretsiz yükseltim avantajından hala yararlanabiliyor olmalı.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...