Windows sistem hızlandırma
Windows kurulu olan makineniz yavaşlamış, hatta büsbütün çalışmaz hale gelmişse, bunun mutlaka birkaç sebebi vardır. Her bilgisayarda yaşanan sorunlarda olduğu gibi sorun yaşıyorsanız, makinenizi yeniden başlatmaktan çekinmeyin. Böylece birkaç sorunu halledebilir ve sorunu bizatihi gidermeye çalışmaktan daha çabuk çözebilirsiniz.
Neler yapabileceğimizle ilgili başlıklara kısaca göz atalım :
Kaynakları tüketen programları bulun
Bilgisayarınız yavaş çalışıyor çünkü bir şeyler bilgisayarın kaynaklarını sömürüyor. Eğer ansızın yavaşlamaya başladıysa makineniz, örneğin kaçak bir işlem işlemci kaynaklarının %99’unu kullanıyor olabilir. Ya da bir uygulama hafıza sızıntısı durumu yaşıyor olabilir. Bu nedenle hafızanın büyük bölümünü kullanarak bilgisayarınızın diskten harcamak zorunda kalmasına sebep oluyor olabilir. Ya da bir uygulama diski çok kullanarak diğer uygulamaların diskten veri yüklemek ya da kaydetmek gibi bir ihtiyaçları olduğunda, bu işlemleri yavaş yapmalarına sebep oluyor olabilir.
Bunu tespit etmek için Görev Yöneticisi’ni açın (Ctrl + Shift + Del). Windows 8, 8.1 ve 10 versiyonlarındaki yeni görev yöneticisi geliştirilmiş bir ara yüz kullandığı için fazla kaynak kullanan uygulamalar renklendirilmiş olarak gösterilirler. CPU (işlemci), Hafıza ve Disk başlıklarına tıklayarak en çok kaynakları kullanan uygulama listesini sıralayın. Eğer çok fazla kaynak kullanan bir uygulama görürseniz, uygulamayı normal olarak kapatabilirsiniz. Eğer kapatamazsanız uygulamayı listeden seçin ve ‘Görevi sonlandır’ a tıklayarak kapanmaya zorlayın.
Sistem Tepsi Programlarını kapatın (Gizli simgeler)
Bir çok uygulama sistem tablasında ya da bildirim alanında çalışmaya meyillidir. Bu uygulamalar sıklıkla Windows açıldığında devreye girerler ve ekranın sağ alt köşesindeki yukarı okun bulunduğu bölümde gizli olarak arka planda çalışmaya devam ederler. Yukarı ok’a tıklayarak arka planda çalışan ve ihtiyaç duymadığınız programlara sağla tıklayın ve kaynak arttırmak için bunları kapatın.
Başlangıç programlarını devre dışı bırakın
İyisi mi bu programları başlangıç aşamasından kaldırın ki Windows başladığında devreye girerek, hafızadan yemesinler.
Windows 8, 8.1 ve 10’da başlangıçtaki programları kontrol etmenizi sağlayan Görev Yöneticisi altındaki ‘Başlangıç yöneticisi’ bulunuyor. Görev çubuğuna sağla tıklayarak ‘Görev Yöneticisi’ni çalıştırın (ya da ctrl+shift+del tuşlarına basın). ‘Başlangıç’ sekmesine gelin ve ihtiyacınız olmayan uygulamaları bu listeden kaldırın. Windows bu uygulamalardan hangilerinin başlama işlemini en çok yavaşlattığını belirtiyor.
Animasyonları azaltın
Windows epeyce animasyon kullanır ve bu animasyonlar bilgisayarınızı bir miktar yavaşlatabilir. Örneğin; birleşik animasyonları devre dışı bırakırsanız, Windows pencereleri anlık olarak küçültüp, büyültebilir.
Animasyonları devre dışı bırakmak için Windows 10’da ‘Bu Bilgisayar’a sağla tıklayarak, eski versiyonlarda ise Windows Tuşu + X ‘e basarak açılan menüden Gelişmiş sistem ayarlarına gelin. Performans sekmesi altındaki ayarlar’a tıklayarak tüm seçenekleri kaldırabilir, ya da en iyi performans için ayarla seçeneğini seçebilirsiniz.
Web tarayıcınızın yükünü hafifletin
Web tarayıcınızı sıklıkla kullanıyor olmalısınız. Bu nedenle tarayıcınız da bir miktar yavaş olabilir. Olabildiğince az sayıda uzantı ya da eklenti kullanmak, mantıklı olacaktır. Zira bunlar tarayıcınızı yavaşlatarak daha fazla hafıza kullanımına sebep olurlar.
Tarayıcınızın Uzantılar ya da Eklentiler yöneticisine giderek kullanmadığınız uzantıları kaldırın. Aynı zamanda çalıştırmak için tıkla uzantılarını da kullanabilirsiniz. Flash ve diğer içeriklerin işlemci zamanını kullanmasına engel olacaktır.
Zararlı ve reklam yazılımları tespit etmek için tarama yapın
Bilgisayarınızın yavaş olmasının diğer bir sebebi makinenize zararlı bir yazılımın bulaşarak arka planda çalışıyor olması olabilir. Bu tip yazılımlar web tarayıcınıza müdahale ederek tarayıcınızı takip altında tutar ve reklama yönelik yayınlar yapabilirler.
Kendinizi güvende tutmak için bilgisayarınızı bir antivirüs programı ile tarayın. Bu işlemi bir çok istenmeyen programı yakalayarak devre dışı bırakan Malwarebytes ile yapabilirsiniz.
Diskinizde yer açın
Eğer harddiskiniz bütünüyle dolu durumdaysa, bu durum bilgisayarınızı ciddi anlamda yavaşlatabilir. İhtiyacınız olmayan programları Windows’un ‘Disk Temizleme’ aracını kullanarak kaldırabilirsiniz.
Harddiskinizi birleştirin
Disk birleştirme aracı modern Windows versiyonlarında gerekli değildir. Zira yeni versiyonlarda otomatik birleştirme işlemleri arka planda yürütülür. Bu arada solid state sürücülerin klasik birleştirme işlemine ihtiyacı yoktur.
Genel itibariyle disk birleştirme aracına ihtiyaç duyulmamakla birlikte eğer sürücünüz mekanikse ve çok sayıda dosya yüklediyseniz (örneğin büyük oranlı veri dosyaları ya da gigabyte’lık pc oyunları) bu dosyalar henüz Windows tarafından birleştirilmemiş olabilirler. Bu durumda disk birleştirmeye ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için disk birleştiricisini kullanabilirsiniz.
Kullanmadığınız programları kaldırın
Kontrol panelini açarak yüklü olan programların listesine ulaşın ve bu listeden kullanmadığınız programları kaldırın. Bu programlar arka planda çalışıyor olabilecekleri için otomatik başlangıç girişleri, sistem servisleri, menü girişleri ya da diğer işlemler sebebiyle bilgisayarınızı yavaşlatıyor olabilirler. Bu işlem aynı zamanda harddiskinizde yer açacak ve sistem güvenliğini arttıracaktır. Örneğin, eğer kullanmıyorsanız, kesinlikle Java kullanmamalısınız.
Bu işlem için Denetim Masası altındaki Programlar’a tıklayarak, Programlar ve Özelliklerini seçiniz. Listeden kullanmadığınız programları kaldırabilirsiniz.
Bilgisayarınızı yeniden başlatın / Yeniden Windows yükleyin
Buraya kadar listelediğimiz ip uçları sorununuzu gidermediyse yapmanız gereken yeni bir Windows yüklemektir.